CGI Placement Papers PDF Download 2017-2018 | Aptitude, Reasoning & Verbal Ability Model Papers

CGI Placement Papers

CGI Placement Papers PDF Download 2017-2018 | Aptitude, Reasoning & Verbal Ability Model PapersDear aspirants, are you looking for CGI Placement Papers? Then you are at right place to download the latest and old CGI Placement Papers. Learn and practice the CGI Model Papers regularly and skillup to get hired by CGI. By reading this article completely people will get to know more about CGI Test Pattern and Syllabus. This helps them while practicing for the CGI Placement exam.

Latest CGI Placement Papers


Evaluate your performance for free at All India Jobs for getting hired by CGI. Aptitude, Reasoning & Verbal Ability Questions asked in CGI Placement Test are quite challenging so candidates need to practice with a lot of interest and energy to ensure your chances of getting hired. Below we have provided a direct link to download Aptitude, Reasoning & Verbal Ability Model Papers. Access the link and download CGI Placement Papers PDF.

Also Check: Interview Questions

Contenders should practice the CGI Placement Papers according to the syllabus by managing the time. This will help them to analyze in which area they are weak and have to spend more time to achieve their performance for clearing the written test and further move to next rounds. Enhance your skill in Aptitude, Reasoning and Verbal Ability and get hired in the CGI Recruitment Drive.



CGI Aptitude Test Sample Papers

Have a shot at this practice test on Quantitative Aptitude for CGI Recruitment and get an accurate anatomy of your performance in the test. If you score badly then no need to worry. Come back again prepared and attempt this sample questions multiple times until you score the most.

1. Pipes P,Q and R together can empty a full tank in 6 hours. All the three pipes are opened simultaneously and after 2 hour, P is closed. The tank is emptied in another 6 hours. Find the time in which P can empty the tank?

A.12 hours

B.16 hours
C.18 hours
D.20 hours

Answer: C


2. A man buys milk at Rs 4 per litre, mixes it with water and sells the mixture at the same price. If his profit is 25%, find the amount of water mixed with each litre of milk ?


A.0.25 litre

B.0.5 litre
C.0.6 litre
D.0.75 litre

Answer: A


3. In an office, the average salary of the employees is Rs 8,000. If the average salary of all the 50 clerks is Rs 3,000 and the average salary of all the managers is Rs 10,000, find the difference in the number of clerks and the number of managers?


A.75  

B.55 
C.60 
D.125

Answer: A


4. In a group of 11 people, X is 32 years old and Y is 4years younger than X. If X and Y are replaced by two other people, the average age of the group drops by 1 year. Find the average age of the two people replacing X and Y?


A.29 years

B.24.5 years
C.28.5 years
D.30 years

Answer: B


5. Ninety three is divided into two parts such that thrice the first part and twice the second part are in the ratio 25:4. Find the first part?


A.60 

B.75 
C.50
D.70

Answer: B


6. The ratio of the number of students in classes A, B and C is 3:7:8. If 10 students leave C and join B, the ratio of the number of students in B and C would be reversed. Find the total number of students in the classes A,B and C ?


A.144

B.162   
C.180   
D.198

Answer: C


7. The area of the trapezium is 98cm2 and its height is equal to the shorter of the to parallel sides. if the longer of the two parallel sides is of 21 cm length, find the height of the trapezium ?

   
A.7 cm  
B.10 cm
C.14 cm
D.16 cm

Answer: A


8. The radius of a cone is R cm and its height is H cm. The change in volume when the height is decreased by X cm is the same as the change in volume when radius is decreased by X cm. find the relation between X, R and H ?


A.X=(R^2-2RH)/(H)

B.X=(2RH+R^2)/(H)
C.X=(2RH-R^2)/(H)
D.X= 2R+R^2

Answer: C


9. A uniform cylindrical tank is initially filled to 60% of its capacity. The radius of the base of the tank is then increased by 10%. By what % (approx) of the height of the tank does the level of water fall ?


A.30% 

B.20%  
C.21%  
D.10%

Answer: D


10. If 12 times the date of my birth is added to 31 times the month of my birth, the sum is 531. In which month was I born ?


A.November   

B.July 
C.September
D.May

Answer: C


11. Train X starts from A towards B which is 180 Kms apart.. At same time, train Y start from B towards A. Train X travels at speed of 70 kmph and Y travels at 50 kmph. While X does not stop anywhere on the way, the train Y stops at station C in between at 60km from B for 15 minutes. At what distance from A they would meet ?


A.115 km

B.112 km
C.120 km
D.none

Answer: B


12. All the pages of a book starting from page 1 are summed. One of the pages has been added twice, and the total thus obtained is 1000. Which is the page that has been added twice ?


A.10

B.12 
C.14  
D.none

Answer: A


13. There is a circular field having four doors in North, East, West and South. A person walks 3 meters from the North door. Another person comes out of the South door and walks 9 meter towards East so that he is just able to see the first man. What is the diameter of the field ?


A.12 

B.5
C.9   
D.none

Answer: C


14. There are two persons A and B who joined an organization on 1st Jan 1970. A joined at Rs. 300 and annual increment of Rs.30. B gets salary of Rs. 200 and hike of Rs. 50 per six month. Find the total amount distributed at the end of 31st December 1979 ?


A.91200

B.95800  
C.97200
D.none

Answer: D


Solution: 

Its an Arithmetic progression X→ a = 300, d = 30, t = 10 s = 5(600 + 9× 30)× 12 = 870× 5× 12 = 52,200. Y→a = 200, d =50, t = 20 s = 10(400 + 19× 50)× 6 = 81,100. Total amount = 52,200 + 81,100 = 133,300

15. P, Q and S are moving on a circular stadium of circumference 2100 m. When P completes one round, Q is still 700 m behind. When S completes one round, Q is 300 m ahead of him.What distance from the starting point Q covers when three of them will meet for the first time?


A.16800  

B.256800 
C.2100
D.None of these

Answer: A


16. Neha has 12 chocolates with her, 4 similar kit kats, 5 similar Perks, and 3 similar Milky bars, which she wants to distribute among her friends. In how many ways can Neha give away one or more chocolates?


A.120   

B.119  
C.130   
D.132

Answer: B


Solution: 

(p+1)(q+1)(r+1) - 1 = 5*6*4 - 1 = 119

17.  If 4 consecutive letters are selected at random from the English alphabet, then the probability that one of the letters is a vowel is ?


A.13/23 

B.16/23 
C.11/23
D.17/23

Answer: D


18. Box A contains 4 red and 6 green balls, box B contains 7 red and 3 green balls. A ball is drawn from box A and without seeing its color: it is put into box B. If a ball is now drawn from box B, then the probability that it is green is


A.5/11

B.12/55
C.18/55
D.15/53

Answer: C


19. Raman can do a piece of work in half the time taken by kapil. Sunil can do the same work in one-third of the time taken by Raman. All three of them work on it for 30 days after which kapil leaves. Sunil and Raman complete the remaining work in 18 more days. How many days would it take for Raman alone to complete the total work ?


A.414  

B.138
C.69 
D.207

Answer: D


20. A machine of type A which has to produce a set of 1500 bolts, can do so in 30 days. the machine breaks down after 10 days. A machine of type B completes the remaining works in 10 days. In 30 days how many bolts can both of them together produce ?


A.3000 

B.4500  
C.6000
D.5000

Answer: B


21. Study the following arrangement and answer the questions given below: R 4 T M 7 W % J 9 5 I # 1 P B 2 T A 3 D $ 6 E N F 8 U H @How many such vowels are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a number and not immediately followed by a consonant?


A.1 

B.2  
C.3   
D.4

Answer: A


22. What should come in place of the question mark (?) in the following series based on the above arrangement? TM% 951 B23 ?


A.$EF

B.$6F
C.D$N
D.$E8

Answer: B


23. Four of the following five are alike in a certain way based on their positions in the above arrangement and so from a group. Which is the one that does not belong to that group ?


A.5J1

B.7TJ
C.8N@
D.32$

Answer: D


24. Which of the following is sixth to the right of the fourteenth from the right end ?


A.5

B.6
C.I 
D.$

Answer: B


25. How many such consonants are there in the above arrangement, each of which is immediately followed by a symbol but not immediately preceded by another consonant ?


A.1 

B.2 
C.3   
D.4

Answer: C


26. Study the following information carefully and answer the questions given below: Total population of a village is 64000. Out of this 65% is literate. 60% of the total population is male. Out of the total illiterate population, males and female are in the ratio 3:4What is the ratio of illiterate females to literate ones ?


A.1:1 

B.1:2
C.4:7
D.1:1.5

Answer: A


27. What is the total number of illiterate males?


A.6400

B.12800
C.9600
D.3200

Answer: C


28. What is the total number of literate females?


A.6400

B.12800
C.9600
D.3200

Answer: A & B


29. Among the males what is the ratio of literate ones to illiterate ones ?


A.3:1   

B.1:3 
C.9:4  
D.2:1

Answer: A


30. What is the ratio of literate males to literate females?


A.4:9   

B.9:4  
C.10:3
D.7:4

Answer: B






CGI Reasoning Test Placement Papers

Reasoning Placement Papers for CGI has important questions from number series, letter series and jumbled letters for candidates. These questions can only be solved by regularly practicing our free sample questions and model papers for CGI Selection Exam.

1. Statement:
India has been continuously experiencing military threats from its neighbouring countries.
Courses of action:
I. India should engage in an all out war to stop the nagging threats.
II. India should get the neighbours into a serious dialogue to reduce the tension at its borders.

A. If only I follows 

B. If only II follows 
C. If either I or II follows 
D. If neither I nor II follows

Answer: Option B


Solution:

War cannot be an answer to such problems, but dialogue can.

2. The door of Aditya's house faces the East. From the backside of his house, he walks straight 50m, then turns to the right and walks 50m again. Finally, he turns towards left and stop safter walking 25m. Now, Aditya is in which direction from the starting point?


A.South-east

B.North-east
C.South-west
D.North-west

Answer: OptionD


3. Which of the following directories contain all the files created by a user, including his login directory ?


A./tmp 

B./usr 
C./etc
D./dev

Answer: B


4. A man fixed an appointment to meet the manager, Manager asked him to come two days after the day before the day after tomorrow. Today is Friday. When will the manager expect him?


A.Friday 

B.Monday
C.Tuesday 
D.Sunday

Answer: B


Solution: 

 Don’t confuse it with Tuesday.the correct answer is Monday

5. Pointing to a photograph of a boy Suresh said, "He is the son of the only son of my mother." How is Suresh related to that boy?


A.Brother 
B.Uncle  
C.Cousin 
D.Father

  Answer: D


Solution: 

 The boy in the photograph is the only son of the son of Suresh's mother i.e., the son of Suresh. Hence, Suresh is the father of boy.

6. How many pairs of letters are there in the word SPONTANEOUS which have number of letters between them in the word one less than the number of letters between them in English alphabet?


A. Five 

B. One 
C. Four 
D. Two

Answer: Option A


7. Assertion:

During polling season, new roads are constructed, there is twenty-four hours of power supply, good supply of water, and many other facilities are provided to the people.
RI. Political leaders want to be in the good books of the people.
RII. Polling season that is the right time to convert black money to white money in the name of party funds for the industries.

A. Only RI and not RII is the reason for the assertion. 

B. only RII and not RI is the reason for the assertion. 
C. either RI or RII, but not both, is the reason for the assertion. 
D. neither RI nor RII is the reason for the assertion.

Answer: Option A


Solution:

RI : The opinion of the political leaders is to create a good impression in the minds of people (to be in the good books of people) hence, they provide the facilities as mentioned in the *Assertion*. Thus, RI is a strong reason.
RII : This is not valid, as the money spent on such activities belongs to the government.

8. Ms. Forest likes to let her students choose who their partners will be; however, no pair of students may work together more than seven class periods in a row. Adam and Baxter have studied together seven class periods in a row. Carter and Dennis have worked together three class periods in a row. Carter does not want to work with Adam. Who should be assigned to work with Baxter?


A. Carter 

B. Adam 
C. Dennis 
D. Forest

Answer: Option A


Solution:

Baxter should be assigned to study with Carter. Baxter cannot be assigned with Adam, because they have already been together for seven class periods. If Baxter is assigned to work with Dennis, that would leave Adam with Carter, but Carter does not want to work with Adam.

9. Average cost of 5 apples and 4 mangoes is Rs. 36. The average cost of 7 apples and 8 mangoes is Rs. 48. Find the total cost of 24 apples and 24 mangoes ?


A.1044 

B.2088   
C.720 
D.324

Answer: B


Solution: 

 Average cost of 5 apples and 4 mangoes = Rs. 36 Total cost = 36 * 9 = 324 Average cost of 7 apples and 8 mangoes = 48 
 Total cost = 48 * 15 = 720 Total cost of 12 apples and 12 mangoes = 324 + 720 = 1044 Therefore, 
 cost of 24 apples and 24 mangoes = 1044 * 2 = 2088

10. CORDEM : ZROGBQ: : ? : PXIVRO


A. MWMUL 

B. SULSUL 
C. MUNMUM 
D. SRSPQL

Answer: Option B


Solution:

The 1ST 3RD and 5TH Letters of the first group are each moved three steps backward while the second fourth and sixth letters are each moved three steps forward to obtain the corresponding letters of the second group.

11. The film director wants an actress for the lead role of Lucy who perfectly fits the description that appears in the original screenplay. He is not willing to consider actresses who do not resemble the character as she is described in the screenplay, no matter how talented they are. The screenplay describes Lucy as an average-sized, forty something redhead, with deep brown eyes, very fair skin, and a brilliant smile. The casting agent has four actresses in mind.

Actress #1 is a stunning red-haired beauty who is 5'9" and in her mid-twenties. Her eyes are brown and she has an olive complexion.
Actress #2 has red hair, big brown eyes, and a fair complexion. She is in her mid-forties and is 5'5".
Actress #3 is 5'4" and of medium build. She has red hair, brown eyes, and is in her early forties.
Actress #4 is a blue-eyed redhead in her early thirties. She’s of very slight build and stands at 5'.
Which two actresses should the casting agent send to meet the director?

A. 1, 2 

B. 2, 3 
C. 1, 4 
D. 2, 4

Answer: Option B


Solution:

Actresses #2 and #3 possess most of the required traits. They both have red hair and brown eyes, are average-sized, and are in their forties. Actress #1 is very tall and is only in her mid-twenties. She also has an olive complexion. Actress #4 is of very slight build and is in her early thirties. She also has blue eyes.

12. Here are some words translated from an artificial language.
hapllesh means cloudburst
srenchoch means pinball
resbosrench means ninepin
Which word could mean “cloud nine”?

A. leshsrench 

B. ochhapl 
C. haploch 
D. haplresbo

Answer: Option D


Solution:

Hapl means cloud; lesh means burst; srench means pin; och means ball; and resbo means nine. Leshsrench (choice a) doesn’t contain any of the words needed for cloud nine. We know that och means ball, so that rules out choices b and c. When you combine hapl (cloud) with resbo (nine), you get the correct answer.

13. 160 80 120 180 1050 4725 25987.5


A. 60 

B. 90 
C. 3564 
D. 135

Answer: Option D


Solution:

The series is *1/2 , *3/2 , *5/2, *7/2 , *9/2, *11/2 and so on

14. SOUND : CACOPHONY


A. taste : style 

B. touch : massage 
C. smell : stench 
D. sight : panorama

Answer: Option C


Solution:

A cacophony is an unpleasant sound; a stench is an unpleasant smell.

15. The desire for _____ is one of the most deeply related instincts of a civilized man.

(A) revilement
(B) euphoria
(C) euphony
(D) approval
(E) approbation
(F) umbrage

A. A and F 

B. B and E 
C. D and E 
D. C and D

Answer: Option C


Solution:

The desire for 'approbation', 'praise' or 'approval' is a deep-rooted instinct in any civilized man.







CGI English Test Model Papers

Improve your knowledge of verbal ability and simultaneously prepare for the CGI recruitment exam by practicing with our CGI English Model Papers designed to give you a taste of the real exam and evaluate your skills.

1.Vasumathi sings every morning

A.SVOO

B.SVAA
C.SVA
D.SVO

Answer: Option C     


2. Explosion


A. explorer 

B. exploration 
C. explosive 
D. explorative

Answer: Option C


3. The planning and management of natural resources is becoming increasingly complex as the _____ human population places increasing demands on the shrinking resources.

(A) prospering
(B) burgeoning
(C) developing
(D) flourishing
(E) expanding
(F) diverse

A. A and D 

B. B and E 
C. C and D 
D. C and F

Answer: Option B


Solution:

The human population is increasing or 'burgeoning' day-by-day, or expanding. The reference is to growth in number

4. Isolation


A. isolating 

B. isolatingly 
C. isolative 
D. isolate

Answer: Option D


5. Weak


A. ly 

B. an 
C. ty 
D. lst

Answer: Option A


6.  It tells us that god not only goes out of his way to be fair, but he lets mercy triumph _________ judgement.


A. in 

B. over 
C. at 
D. with

Answer: Option B


7. To show the wind and reap the whirlwind


A. to take the help of someone always 

B. to do something hoping for better results 
C. to fuss and bother about things done in the past 
D. to pretend to be good in front of others 
E. to suffer the results of one's bad actions of the past

Answer: Option E


Solution:

The meaning of the given idiom is to suffer the results of one's bad actions of the past.

8. The prisoner escaped.


A. simple past 

B. simple present 
C. simple future 
D. present continous

Answer: Option D


9. You run fast. You can win the race.

a) Provided -----------
b) In case -----------
c) Supposing that -----------

A. Only A 

B. Only B 
C. A & B 
D. B & C
E. A , B & C

Answer: Option E


10. After graduation, he intends pursuing the civil services.


A. when graduated 

B. while graduating 
C. while graduated 
D. After graduated 
E. No correction required

Answer: Option E


11. All of us have some unique skill sets and personality traits those give us high competence in some areas.


A. which give us highly competence 

B. they give us high competence 
C. that give us high competence 
D. they make us highly competent

Answer: Option C


Solution:

The 'skill sets' and 'personality traits' referred to in the sentence are indicated using the relative pronoun 'that'. The correction is 'that give us high competence'.

12. I was extremely tired. Yet I continued working.

(A) Despite being .....
(B) Since I was .....
(C) Although I was .....

A. A and B 

B. Only C 
C. A and C 
D. Only A

Answer: Option C


Solution:

The word 'since' suggests a reason. Hence, B is incorrect. The sentences present a contradiction.

13. Towards midnight

(P) so that the sky was lighted with
(Q) and the clouds drifted away
(R) the rain ceased
(S) the incredible lamp of stars

A. SPQR 

B. SQPR 
C. RPQS 
D. RQPS

Answer: Option D


14. Would you mind help me with these questions?


A. to help 

B. of helping 
C. helping 
D. helped

Answer: Option C


15. Erratic Behavior occurs when an individual acts in a manner that lacks consistency, regularity, and uniformity. Which situation below is the best example of Erratic Behavior?


A. Julia cannot contain her anger whenever the subject of local politics is discussed. 

B. Martin has just been told that he is being laid off. Before leaving his supervisor’s office, he punches a hole in the door. 
C. Rhonda has visited the dealership several times, but she still cannot decide which car to buy. 
D. In the past month, Jeffrey, who has been a model employee for three years, has repeatedly called in sick, forgotten important meetings, and been verbally abusive to colleagues. 

Answer: Option D


Solution:

Jeffrey’s recent behavior is clearly inconsistent and irregular.
   

CGI Placement Paper Syllabus

Quantitative Aptitude Syllabus

  • Probability
  • Permutations & Combinations
  • Algebra
  • Averages
  • Time Speed & Distance
  • Time & Work
  • Profit & Loss
  • Ratio & Proportion
  • Simple & Compound Interest
  • Percentage
  • Number Series
  • Mixtures & Alligations
  • Simplification
  • Number System
  • Heights and Distances
  • Geometry & Mensuration
  • Data Sufficiency
  • Logarithms
  • Progressions
  • LCM and HCL
  • Pipes and Cisterns
  • Partnership
  • Boats and Streams
  • Areas, Volumes

Reasoning Syllabus

  • Number Series
  • Letter Series
  • Analogies
  • Puzzles
  • Syllogisms
  • Binary Logic
  • Clocks & Calendars
  • Cubes & Dice
  • Classification 
  • Blood Relations
  • Coding-Decoding
  • Data Sufficiency
  • Seating Arrangement
  • Venn Diagrams
  • Problem Solving
  • Coded Inequalities
  • Double Lineup
  • Logical Deductions
  • Routes & Networks
  • Grouping & Selections
  • Evaluating Course of Action
  • Statements and Conclusions
  • Mathematical and Computer Operations
  • Critical Reasoning
  • Inferences
  • Situation Reaction Test
  • Decision Making
  • Symbols and Notations
  • Direction Sense Test
  • Logical Sequence Of Words
  • Assertion and Reason
  • Verification of Truth of the Statement
  • Statements and Assumptions
  • Data Interpretation

Verbal Ability Syllabus

  • Synonyms
  • Antonyms
  • Sentence Completion
  • Spelling Test
  • Passage Completion
  • Sentence Arrangement
  • Idioms and Phrases
  • Para Completion
  • Error Correction (Underlined Part)
  • Fill in the blanks
  • Synonyms
  • Prepositions
  • Active and Passive Voice
  • Spotting Errors
  • Substitution
  • Transformation
  • Sentence Improvement
  • Joining Sentences
  • Error Correction (Phrase in Bold)
  • Articles
  • Gerunds
  • Identify the Errors
  • Plural Forms
  • Odd Words
  • Prepositions
  • Suffix
  • Tense
  • Adjectives
  • Homophones
  • Identify the Sentences
  • Nouns
  • Prefix
  • Sentence Pattern
  • Tag Questions
CGI Placement Papers PDF Download: Click Here

Hope the syllabus and CGI placement papers provided here had clarified the doubts and gave an idea about the CGI Test Pattern and syllabus for our readers. Sometimes companies may change their syllabus and exam pattern. So periodically check our website www.allindiajobs.in for the latest syllabus. We update the latest CGI Placement Papers and Syllabus as soon as possible.