Canarys Placement Papers PDF Download 2017-2018 | Aptitude, Reasoning & Verbal Ability Model Papers

Advertisements



Placement papers of Canarys 2017-2018. Learn and practice the placement papers, syllabus and interview questions answers of Canary's and find out how much you score before you appear for your next interview and written test.



Candidates should practice the previous papers of canary's according to the syllabus by managing the time.This will help them to analyze in which area they are weak and have to spend more time to achieve their goal of clearing the written exam and further move to next rounds.


Canarys Aptitude Test Sample Papers

1. a and b are the lengths of the base and height of a right angled triangle whose hypotenuse is h. If the values of a and b are positive integers, which of the following cannot be a value of the square of the hypotenuse?

A.13  
B.23 
C.37
D.41

Answer: B

2. Rs.432 is divided amongst three workers A, B and C such that 8 times A's share is equal to 12 times B's share which is equal to 6 times C's share. How much did A get ?

A.Rs.192
B.Rs.133
C.Rs.144
D.Rs.128

Answer: C

3. The monthly incomes of A and B are in the ratio 4 : 5, their expenses are in the ratio 5 : 6. If 'A' saves Rs.25 per month and 'B' saves Rs.50 per month,  what are their respective incomes ?

A.Rs.400 and Rs.500
B.Rs.240 and Rs.300
C.Rs.320 and Rs.400  
D.Rs.440 and Rs.550

Answer: A

4. The proportion of milk and water in 3 samples is 2:1, 3:2 and 5:3. A mixture comprising of equal quantities of all 3 samples is made. The proportion of milk and water in the mixture is

A.2:1   
B.5:1  
C.99:61
D.227:133

Answer: D

5. A fort has provisions for 60 days. If after 15 days 500 men strengthen them and the food lasts 40 days longer, how many men are there in the fort ?

A.3500 
B.4000
C.6000
D.None of these

Answer: B

6. The ratio of marks obtained by vinod and Basu is 6:5. If the combined average of their percentage is 68.75 and their sum of the marks is 275,
find the total marks for which exam was conducted ?

A.150
B.200 
C.400 
D.None of these.

Answer: B

7. A, B and C enter into a partnership by investing Rs.3600, Rs.4400 and Rs.2800. A is a working partner and gets a fourth of the profit for his services and the remaining profit is divided amongst the three in the rate of their investments. What is the amount of profit that B gets if A gets a total of Rs. 8000?

A.4888.88 
B.9333.33   
C.4000
D.3666.66

Answer: A

8. The present ages of A and B are as 6 : 4. Five years ago their ages were in the ratio 5 : 3. Find their present ages ?

A.42, 28
B.36, 24 
C.30, 20
D.25, 15

Answer: C

9. A zookeeper counted the heads of the animals in a zoo and found it to be 80. When he counted the legs of the animals he found it to be 260. 
 If the zoo had either pigeons or horses, how many horses were there in the zoo ?

A.40   
B.30   
C.50  
D.60

Answer: C

10. From a cask of milk containing 30 litres, 6 litres are drawn out and the cask is filled up with water. If the same process is repeated a second,  then a third time, what will be the number of litres of milk left in the cask ?

A.0.512 liters 
B.12 liters
C.14.38 liters
D.15.36 liters

Answer: D

11. A father left a will of Rs.35 lakhs between his two daughters aged 8.5 and 16 such that they may get equal amounts when each of them reach the age of 21 years. The original amount of Rs.35 lakhs has been instructed to be invested at 10% p.a. simple interest. How much did the elder daughter get at the time of the will?

A.Rs. 17.5 lakhs
B.Rs. 21 lakhs 
C.Rs. 15 lakhs
D.Rs. 20 lakhs

Answer: B

12. The population of a town was 3600 three years back. It is 4800 right now. What will be the population three years down the line, if the rate of growth of  population has been constant over the years and has been compounding annually?

A.6000
B.6400
C.7200 
D.9600

Answer: B

13. Find the area of the sector covered by the hour hand after it has moved through 3 hours and the length of the hour hand is 7cm ?

A.77 sq.cm  
B.38.5 sq.cm
C.35 sq.cm
D.70 sq.cm

Answer: B

14. If r = (3p + q)/2 and s = p - q, for which of the following values of p would r^2 = s^2 ?

A.1q/5  
B.10 - 3q/2  
C.q - 1
D.3q

Answer: A

15. The average wages of a worker during a fort night comprising 15 consecutive working days was Rs.90 per day. During the first 7 days, his average wages  was Rs.87 per day and the average wages during the last 7 days was Rs.92  per day. What was his wage on the 8th day?

A.83 
B.92 
C.90  
D.97

Answer: D

16. If a sum of money grows to 144/121 times when invested for two years in a scheme where interest is compounded annually, how long will the same sum of money take to tribble if invested at the same rate of interest in a scheme where interest is computed using simple interest method?

A.9 years 
B.22 years  
C.18 years
D.33 years

Answer: B

17. A stairway 10ft high is such that each step accounts for half a foot upward and one-foot forward. What distance will an ant travel  if it starts from ground level to reach the top of the stairway?

A.30 ft
B.33 ft
C.10 ft   
D.29 ft

Answer: D

18. A 4 cm cube is cut into 1 cm cubes. What is the percentage increase in the surface area after such cutting?

A.4%  
B.300%   
C.75%   
D.400%

Answer: B

19. The circumference of the front wheel of a cart is 30 ft long and that of the back wheel is 36 ft long. What is the distance travelled by the cart, when the front wheel has done five more revolutions than the rear wheel ?

A.20 ft 
B.25 ft
C.750 ft  
D.900 ft

Answer: D

20. The area of a square field is 24200 sq m. How long will a lady take to cross the field diagonally at the rate of 6.6 km/hr ?

A.3 minutes  
B.2 minutes
C.2.4 minutes 
D.2 minutes 40 seconds

Answer: B

21. A can give B 20 points, A can give C 32 points and B can give C 15 points. How many points make the game ?

A.150   
B.200 
C.100 
D.170

Answer: C

22. Two numbers when divided by a certain divisor leave remainders of 431 and 379 respectively. When the sum of these two numbers is divided by  the same divisor, the remainder is 211. What is the divisor?

A.599   
B.1021
C.263
D.Cannot be determined

Answer: A

23. A person starts multiplying consecutive positive integers from 20. How many numbers should he multiply before the will have result that will end with 3 zeroes ?

A.11 
B.10   
C.6 
D.5

Answer: C

24. Anita had to do a multiplication. Instead of taking 35 as one of the multipliers, she took 53. As a result, the product went up by 540. What is the new product ?

A.1050  
B.540 
C.1440   
D.1590

Answer: D

25. Let n be the number of different 5 digit numbers, divisible by 4 with the digits 1, 2, 3, 4, 5 and 6, no digit being repeated in the numbers. What is the value of n?

A.144
B.168  
C.192
D.None of these

Answer: C

26. A trader makes a profit equal to the selling price of 75 articles when he sold 100 of the articles. What % profit did he make in the transaction?

A.33.33%  
B.75%
C.300%   
D.150%

Answer: C

27. A piece of equipment cost a certain factory Rs. 600,000. If it depreciates in value, 15% the first year, 13.5% the next year, 12% the third year, and so on,  what will be its value at the end of 10 years, all percentages applying to the original cost ?

A.2,00,000
B.1,05,000   
C.4,05,000
D.6,50,000

Answer: B

28. There are 2 brothers among a group of 20 persons. In how many ways can the group be arranged around a circle so that there is exactly one person between the two brothers ?

A.2 * 19!  
B.18! * 18  
C.19! * 18 
D.2 * 18!

Answer: D

29. The speed of a motor boat itself is 20 km/h and the rate of flow of the river is 4 km/h. Moving with the stream the boat went 120 km. What distance will  the boat cover during the same time going against the stream ?

A.80 km   
B.180 km
C.60 km
D.100 km

Answer: A

30. A red light flashes 3 times per minute and a green light flashes 5 times in two minutes at regular intervals. If both lights start flashing at the same time, how many times do they flash together in each hour ?

A.30
B.24   
C.20   
D.60

Answer: A



Advertisements



Canarys Reasoning Test Placement Papers

1. KPD, LOE, MNF, NMG, __

A. ONF 
B. OLH 
C. MLH 
D. MNH

Answer: Option B

2. The 30 members of a club decided to play a badminton singles tournament. Every time a member loses a game he is out of the tournament. There are no ties. What is the minimum number of matches that must be played to determine the winner ?

A.15
B.29
C.61
D.None of these

Answer: B

Solution: 
Clearly, every member except one (i.e. the winner) must lose one game to decide the winner. Thus, minimum number of matches to be played = 30 - 1 = 29.

3. A rectangle is 14 cm long and 10 cm wide. If the length is reduced by x cms and its width is increased also by x cms so as to make it a square then its area changes by

A. 4
B. 144
C. 2
D. 12

Ans. A

4. 5 : 36 : : 6 : ?

A. 48 
B. 49 
C. 50 
D. 56

Answer: Option C

5. Given set: (6, 36, 63)

A. (7, 49, 98) 
B. (8, 64, 46) 
C. (9, 84, 85) 
D. (11, 111, 84)

Answer: Option B

Solution:
In each set second number is the square of the first number and the third number is obtained by reversing the order of the digits of the second number.

6. On which day of the week did Sohan visit Chennai?
I. Sohan returned to Hyderabad from Chennai on Thursday.
II. Sohan left Hyderabad on Monday for Chennai.

A. If the data in statement I alone are sufficient. 
B. If the data in statement II alone are sufficient. 
C. If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient. 
D. If the data given in both the statements I and II together are not sufficient.

Answer: Option D

Solution:
Even the information given in both the statements I and II together are not sufficient

7. Pointing towards Rita, Nikhil said, ìI am the only son of her motherís son, How is Rita related to Nikhil?

A. Aunt 
B. Niece 
C. Mother 
D. Cousin

Answer: Option A

Solution:
Ritaís motherís son ñRitaís Brother, So Nikhil is the son of Ritaís Brother or Rita is Nikhilís aunt.

8. In which of the following expression will the expression Q < M does not hold true?

A. F = Q = R < S = T = M 
B. F < Q > R = S > T = M 
C. F = Q = R = S = T < M 
D. F = Q = R = S = T < M

Answer: Option B

9. Study the following information carefully and answer the given questions: 
A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and rearrangement:
Input: going but for crept te light sir
Step I: crept going but for te light sir
Step II: crept going light but for te sir
Step III: crept going light but for sir te
As per the rules followed in the above steps, find out in each of the following questions the appropriate step for the given input.

If the second step of an input is 'clever remand window sales batch tiger never' which of the following will be its sixth step?

A. clever remand window batch sales tiger never 
B. window remand clever sales batch tiger never 
C. batch never sales tiger clever remand window 
D. clever remand window tiger batch sales never
E. It cannot have sixth step

Answer: Option E

Solution:
The words are arranged according to the number of letters they have, one at a time. The word with the maximum number of letters is put first. If two words have the same number of letter, we go alphabetical arrangement.
Step II: clever remand window sales batch tiger never
Step III: clever remand window batch sales tiger never
Step IV: clever remand window batch never sales tiger
Now, step IV would be the last step.

10. Statement:
Should all the students passing out from the government run colleges and desirous of settling abroad be asked to pay back the cost of their education to the government?
Arguments:
I. Yes, such students who study on the resources of the exchequer should be discouraged to leave the country.
II. No, every citizen has the right to select their place of further study or work and therefore such a condition is unjustified.

A. If only argument I is strong 
B. If only argument II is strong 
C. If either I or II is strong 
D. If neither I nor II is strong 
E. If both I and II are strong

Answer: Option E

Solution:
Both the arguments I and II are strong. Argument I is strong because optimum use of the resources of the exchequer is desirable. Discouraging such people will lessen the problem of brain drain. Argument II is strong on the basis of the powers equipped by the constitution to the citizens.

11. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

A. Pear 
B. Jackfruit 
C. Watermelon 
D. Papaya

Answer: Option C

12. Statements: 
All mobiles are tablets 
All tablets are smart phones 
All smart phones are laptops 
All Laptops is computers 

Conclusions: 
I. Some tablets are laptops 
II. Some laptops are not tablets

A. Statement 1 is true 
B. Statement 2 is true 
C. Statement 3 is true 
D. Statement 4 is true

Answer: Option A

13. cell

A. chlorophyll 
B. nucleus 
C. nucleusnerve 
D. human

Answer: Option B

Solution:
The essential part of a cell is its nucleus.Not all cells produce chlorophyll (choice a). Not all cells are nerve cells (choice c). All living things, not just humans (choice d), have cells.

14. Odd man out: 1, 2, 4, 8, 16, 32, 64, 96

A. 4 
B. 32
C. 64
D. 96

Answer: Option D

Solution:
Each term of the series is obtained by multiplying the preceding term by 2. So, 96 is wrong and must be replaced by (64 * 2) i.e. 128.

15. Many people are of the opinion that physical exercise should be made mandatory for employees to improve their efficiency at workplace.
Which of the following supports the opinion expressed in the above statement?

A. It is found that work environment is a better motivating factor than monetory benefits. 
B. Even for the most able sportsperson, physical exercise is an essential part of practice session. 
C. Children who do physical exercise show better academic performance than the ones who do not. 
D. The chances of occurrences of mistakes increases if an employee is subjected to the same work for more than six months.

Answer: Option C

Solution:
We have to find a statement which supports the opinion that exercise leads to better efficiency.
Choice (a) talks about the work environment but not about physical exercise. Hence, (a) does not support the opinion.
Though choice (b) states that physical exercise is important, it does not state whether the physical exercise improves the performance or helps to maintain the performance levels.
Choice (c) states that those who does physical exercise exhibit better performance rather than those who does not. Hence, (c) supports the opinion.
Choice (d) refers to monotony in work but not about physical exercise. Hence, (d) is out of context.



Advertisements




Canarys English Test Model Papers

1. PERTURBED

A. worried 
B. controllable 
C. composed 
D. decided

Answer: Option C

Solution:
Composed (calm) is an antonym of the word perturbed (alarmed).

2. Choose the correct spelt word out of the given alternatives.

A. Overlapped 
B. Overleped 
C. Overelaped 
D. Overlaped

Answer: Option A

3. ACQUITTAL

A. exoneration 
B. revenge 
C. conviction 
D. vendetta

Answer: Option C

Solution:
Acquittal (declare innocent) and conviction (declare guilty) are antonyms.

4. Must we cut this tree.

A. Must this tree will cut. 
B. Must this tree be cut. 
C. Must this tree was cut. 
D. Must this tree is cut.

Answer: Option B

Solution:
Must this tree be cut.

5. Every one is liable to make mistake?

A. is he? 
B. do they? 
C. are they? 
D. aren't they?

Answer: Option D

6. The thief was sent to ----- prison

A. a 
B. an 
C. no article 
D. the

Answer: Option D

7. Large

A. en 
B. in 
C. on 
D. out

Answer: Option A

8. DECREE

A. request 
B. insist 
C. appeal 
D. compel 
E. command

Answer: Option E

9. VENERATION

A. rancour 
B. proficiency 
C. humility 
D. kindness
E. adoration

Answer: Option E

10. He is a prolific writer. He has several novels and short stories to his credit.
(A) Being a prolific writer .....
(B) Since he is a prolific writer .....
(C) While he is a prolific writer .....

A. Only A 
B. A and B 
C. A and C 
D. Only C

Answer: Option B

Solution:
Because he is a prolific writer, he has several novels and short stories to his credit. The two sentences are combined most appropriately using option A and B.

11. He intends to completing his work by the end of the week.

A. He intends of completing 
B. He is completing 
C. He intends complete 
D. He intends completing

Answer: Option D

Solution:
The 'to-infinitive' should not be used with the verb and an 'ing' form (complete + ing). Hence, only choice (D) is correct.

12. ----- lands have no market.

A. baxen 
B. barren 
C. baron 
D. barron

Answer: Option B

13. No stronger (a) / a figure than his (b) / prescribed in the history (c) / No error (d)

A. no stronger 
B. a figure than his 
C. prescribed in the history 
D. no error

Answer: Option C

14. Until a few years ago, though the technology for mobile phone was developed and used separately, it was not connected to the growth of PC or the web. ----- This concept of convergence is the blending of technologies like computing, networking telecommunications, and electronic appliances.
(A) These technologies are now coming together (converging) to give more power to the user.
(B) Mobile computing is an easy way to put the power of computer in the hands of people who can use it for their work.
(C) The mobile computer is not tied down to a telephone line.

A. Only A 
B. Only B 
C. Only C 
D. A and B

Answer: Option A

Solution:
Only A can form an effective link between the two given sentences. A and B are different from them.

15. She is not interested in ----- sweets.

A. eat 
B. eaten 
C. eating 
D. to be eating

Answer: Option C


Canarys Placement Paper Syllabus

Quantitative Aptitude Syllabus

  • Probability
  • Permutations & Combinations
  • Algebra
  • Averages
  • Time Speed & Distance
  • Time & Work
  • Profit & Loss
  • Ratio & Proportion
  • Simple & Compound Interest
  • Percentage
  • Number Series
  • Mixtures & Alligations
  • Simplification
  • Number System
  • Heights and Distances
  • Geometry & Mensuration
  • Data Sufficiency
  • Logarithms
  • Progressions
  • LCM and HCL
  • Pipes and Cisterns
  • Partnership
  • Boats and Streams
  • Areas, Volumes

Reasoning Syllabus

  • Number Series
  • Letter Series
  • Analogies
  • Puzzles
  • Syllogisms
  • Binary Logic
  • Clocks & Calendars
  • Cubes & Dice
  • Classification 
  • Blood Relations
  • Coding-Decoding
  • Data Sufficiency
  • Seating Arrangement
  • Venn Diagrams
  • Problem Solving
  • Coded Inequalities
  • Double Lineup
  • Logical Deductions
  • Routes & Networks
  • Grouping & Selections
  • Evaluating Course of Action
  • Statements and Conclusions
  • Mathematical and Computer Operations
  • Critical Reasoning
  • Inferences
  • Situation Reaction Test
  • Decision Making
  • Symbols and Notations
  • Direction Sense Test
  • Logical Sequence Of Words
  • Assertion and Reason
  • Verification of Truth of the Statement
  • Statements and Assumptions
  • Data Interpretation

Verbal Ability Syllabus

  • Synonyms
  • Antonyms
  • Sentence Completion
  • Spelling Test
  • Passage Completion
  • Sentence Arrangement
  • Idioms and Phrases
  • Para Completion
  • Error Correction (Underlined Part)
  • Fill in the blanks
  • Synonyms
  • Prepositions
  • Active and Passive Voice
  • Spotting Errors
  • Substitution
  • Transformation
  • Sentence Improvement
  • Joining Sentences
  • Error Correction (Phrase in Bold)
  • Articles
  • Gerunds
  • Identify the Errors
  • Plural Forms
  • Odd Words
  • Prepositions
  • Suffix
  • Tense
  • Adjectives
  • Homophones
  • Identify the Sentences
  • Nouns
  • Prefix
  • Sentence Pattern
  • Tag Questions
Canarys Placement Papers PDF Download: Click Here

Dear readers, the syllabus and Canarys placement papers provided here are just for information purpose only. Sometimes companies may change their syllabus and exam pattern. So Please check official company website for the latest syllabus.