BOB Tech Solutions Placement Papers PDF Download 2017-2018 | Aptitude, Reasoning & Verbal Ability Model Papers

Advertisements

BOB Tech Solutions Placement Papers


BOB Tech Solutions Placement Papers PDF Download 2017-2018 | Aptitude, Reasoning & Verbal  Ability Model PapersLooking for BOB Tech Solutions Placement Papers and Syllabus? Check your skills in Aptitude, Reasoning And Verbal Ability by solving the below sample questions. Improve your skills by regularly practicing the latest BOB Tech Solutions Model Papers. Aspirants can download the latest BOB Tech Solutions Placement Papers in pdf to study offline by accessing the link provided below on this page. Below we have provided the sample questions with solutions. Attempt the sample questions so that you get an idea about BOB Tech Solutions Test Pattern.




Latest BOB Tech Solutions Placement Papers

Aspirants who want to crack the job in the BOB Tech Solutions Recruitment Drive have to be prepared for the competition. Here we have provided you the largest collection of placement papers with answers and interview pattern of BOB Tech Solutions Company. These placement papers of the company are similar to actual exam pattern of BOB Tech Solutions Company. Explore the careers available at BOB Tech Solutions by practicing BOB Tech Solutions Placement Papers to strengthen your skills and qualifying in the placement test.

You Can Also Check: Interview Questions

In this section, candidates can get an idea about the question asked on BOB Tech Solutions Placement Papers. Candidates can prepare for the sample questions on BOB Tech Solutions Placement Papers Aptitude, Reasoning And Verbal Ability. Go through the complete article below you can find a link to download BOB Tech Solutions Placement Papers PDF. Download the PDF copies of BOB Tech Solutions Placement Papers and prepare well even in offline. Visit our website www.allindiajobs.in regularly for latest updates on job opportunities, admit cards, interview questions and more.



BOB Tech Solutions Aptitude Test Placement Papers

Important Quantitative Aptitude Questions with detailed solutions can be tried upon here. Develop test taking as a habit to secure your seat in BOB Tech Solutions and get to work with the best in the industry.

1. What is the speed of the boat in still water? I. The boat covers a distance of 48 kms in 6 hours while running upstream. II. The boat covers the same distance in 4 hours while running downstream.

A.I alone sufficient while II alone not sufficient to answer

B.II alone sufficient while I alone not sufficient to answer
C.Either I or II alone sufficient to answer
D.Both I and II are necessary to answer

Answer: D


2. A and B together can complete a task in 7 days. B alone can do it in 20 days. What part of the work was carried out by A? I. A completed the job alone after A and B worked together for 5 days. II. Part of the work done by A could have been done by B and C together in 6 days.


A.I alone sufficient while II alone not sufficient to answer

B.II alone sufficient while I alone not sufficient to answer
C.Either I or II alone sufficient to answer
D.Both I and II are not sufficient to answer

Answer: A


3. What is the speed of the train whose length is 210 metres? I. The train crosses another train (Howrah Express/12869) of 300 metres length running in opposite direction in 10 seconds.II. The train crosses another train (Howrah Express/12869) running in the same direction at the speed of 60 km/hr in 30 seconds.


A.I alone sufficient while II alone not sufficient to answer

B.II alone sufficient while I alone not sufficient to answer
C.Either I or II alone sufficient to answer
D.Both I and II are not sufficient to answer
E.Both I and II are necessary to answer

Answer: E


4. x + 2y > 8 A: 2x + 4y B: 20


A.if the quantity in Column A is greater

B.if the quantity in Column B is greater
C.if the two quantities are equal
D.If the relationship cannot be determined from the information given.

Answer: D


5. The average age of P, Q, R and S is 30 years. How old is R? I. The sum of ages of P and R is 60 years. II. S is 10 years younger than R.


A.I alone sufficient while II alone not sufficient to answer

B.II alone sufficient while I alone not sufficient to answer
C.Either I or II alone sufficient to answer
D.Both I and II are not sufficient to answer

Answer: D


6. t is a positive integer. 4/7 = t/s A: s B:7


A.if the quantity in Column A is greater

B.if the quantity in Column B is greater
C.if the two quantities are equal
D.if the two quantities are equal

Answer: D


7. What is the sum which earned interest? I. The total simple interest was Rs. 7000 after 7 years. II. The total of sum and simple interest was double of the sum after 5 years.


A.I alone sufficient while II alone not sufficient to answer

B.II alone sufficient while I alone not sufficient to answer
C.Either I or II alone sufficient to answer
D.Both I and II are necessary to answer

Answer: D


8. What is Sonia's present age? I. Sonia's present age is five times Deepak's present age. II. Five years ago her age was twenty-five times Deepak's age at that time.


A.I alone sufficient while II alone not sufficient to answer

B.II alone sufficient while I alone not sufficient to answer
C.Either I or II alone sufficient to answer
D.Both I and II are necessary to answer

Answer: D


9. For all real numbers a, let a* = 1 - a. A: ((-1)*)* B: 2*


A.if the quantity in Column A is greater

B.if the quantity in Column B is greater
C.if the two quantities are equal
D.if the relationship cannot be determined from the information given

Answer: C


10. A shopkeeper sells some articles at the profit of 25% on the original price. What is the exact amount of profit? To find the answer, which of the following information given in Statements I and II is/are necessary? I. Sale price of the article II. Number of articles sold


A.Only I is necessary

B.Only II is necessary
C.Either I or II is necessary
D.Both I and II are necessary

Answer: D


11. Five educational films A, B, C, D, & E are to be shown to a group of students. The films are to be shown in a particular order, which conforms to the following conditions: A must be shown earlier than C. B must be shown earlier than D. E should be the fifth film shown. Which among the following is an acceptable order for showing the educational films?


A.A, C, B, D, E

B.A, C, D, E, B
C.B, D, C, A, E
D.B, D, E, A, C

Answer: D


12. In case C is shown earlier than E, which among the following will hold true? In case C is shown earlier than E, which among the following will hold true?


A.A is the first film shown.

B.B is the second film shown.
C.C is the third film shown.
D.D is the fifth film shown.

Answer: D


13. In case D is to be shown earlier than A, then for which among the following is there exactly one position from first through fifth in which it can be scheduled to be shown?


A.A

B.B
C.C
D.D
E.E

Answer: C


14. In case D and E are shown as far apart from each other as possible, which among the following would be true?


A.A is shown earlier than B.

B.B is shown earlier than C.
C.C is shown earlier than E.
D.E is shown earlier than B

Answer: D


15. In case exactly one film is shown between A and C, and exactly one film is shown between B and D, which among the following will hold true?


A.C is the film shown between B and D.

B.E is the film shown between A and C.
C.D is the last film shown.
D.E is the first film shown

Answer: D


16. Which among the following is a pair of films that CANNOT both be shown earlier than E?


A.A and D

B.B and C
C.B and D
D.C and D

Answer: D


17. In case B, D and E are to be shown one after the other in the given order, the two positions from first to fifth in which A could possibly be shown are


A.first and second.

B.first and fourth.
C.second and third.
D.third and fifth

Answer: B


18. A bus has exactly six stops on its route. The bus first stops at stop one and then at stops two, three, four, five, and six respectively. After the bus leaves stop six, the bus turns and returns to stop one and repeats the cycle. The stops are at six building that are, in alphabetical order L, M, N, O, P, and Q.  P is the third stop. M is the sixth stop. The stop O is the stop immediately before Q. N is the stop immediately before L. In case N is the fourth stop,  which among the following must be the stop immediately before P?


A.O

B.Q
C.N
D.L
E.M

Answer: B


19. In case a passenger gets on the bus at O, rides past one of the stops, and gets off at P, which of the following must be true?


A.O is stop one.

B.Q is stop three.
C.P is stop four.
D.N is stop five 

Answer: A


20. In case L is the second stop, which among the following must be the stop immediately before M?


A.N

B.L
C.P
D.O
E.Q

Answer: E


21. CONSUMPTION OF CHOCOBAR ACROSS THE COUNTRY (in ‘000 bars) (bar_graph_1 Image) Which of the following statements is true regarding the consumption of chocobar?


A.The percentage change in consumption of chocobar over the previous year is the same every year.

B.The rate of fall of consumption chocobar is increasing steadily.
C.The steepest increase in the consumption of chcocbar follows the steepest fall in consumption
D.The consumption is falling and increasing in alternate years.

Answer: C


Solution: 

In 1997 the rise was 42 = It is the steepest rise and in 1996 the fall is 36, it is the steepest fall.

22. The highest percent fall in the consumption of chocobars equal to


A.28.1%

B.39.1%
C.25%
D.32.2%

Answer: A


Solution: 

In 1996 the % drop = 36/128 × 100 = 28.1%

23. If 30% of the consumption of chocobars for the first five years was in marriage parties, then find the Number of cartons of chocobar supplied  to marriage parties given that each carton has 120 bars.


A.1590   

B.4998 
C.4967 
D.1490

Answer: D


Solution: 

Consumption of the chocobars for the first five years = (124 + 118 + 128 + 92 + 134 + 126 + 122) × 1000 No. of cartons of 120 bars that has to be
supplied = 0.3[124 +118 +128 + 92 +134]/120 × 1000 = 1490

24. If only 61% of the production for the year 1999 was consumed and of the rest 20% was stored and the rest had to be thrown away, then the number of chocobars that had to be thrown away is


A.40,260

B.59,536   
C.38,000
D.62,400

Answer: D


Solution: 

61% of production in 1999 = 122 × 10^3 Production = 200 × 10^3 No. of chocobars thrown away = 200(0.39) 0.8 × 1000 = 62,400

25. The least percentage decrease recoded was


A.3.14   

B.3.19
C.3.22 
D.3.17

Answer: D


Solution: 

By observation, least percentage decrease is from 1998 – 99, = (126 -122)/126 × 100 = 3.17%

26. INDIA’S CASHEWNUT EXPORTS (line Image)

 What was the difference in volume exported in 1997 and 1998?

A.10000 kg  

B.1000 kg   
C.100000 kg
D.1000000 kg

Answer: D


Solution: 

Difference = (160 – 150) 10^5 = 1000000 kg

27. In which year was the value per kg minimum?


A.1995 

B.1996   
C.1997 
D.1998

Answer: A


Solution: 

Value per kg for the years given in options 1995 1996 1997 1998 1999 150/100 150/75 330/150 400/160 500/200 From the above values it is clear that
value per kg is minimum for the year 1995.

28. What was the approximate percentage increase in export value from 1995 to 1996?


A.75%

B.311/3%   
C.25%
D.0%

Answer: C


Solution: 

Percentage decrease in export quantity from 1995 to 1996 = (75 - 100)/100 = 25%

29. What was the approximate percentage increase in export value from 1995 to 1999?


A.350  

B.330  
C.430 
D.230

Answer: D


Solution: 

Percentage increase in export value from1995 to 1999 = ( 500 - 150 )/150× 100 = 230% approx.

30. If in 1998 cashew nuts were exported at the same rate per kg. as that in 1997. what would be the value of exports in 1998?


A.Rs. 400 Crores

B.Rs. 352 Crores
C.Rs. 375 Crores
D.Rs. 330 Crores

Answer: B


Solution: 

Rate per kg of cashew nut in 1998 = (330 × 10^7)/(150 × 10^5) = Rs. 220. Value of exports in 1998 = 160 × 10^5 × 220 = Rs. 352 crores.



Advertisements





BOB Tech Solutions Reasoning Test Sample Papers

Reasoning Questions that are important to the BOB Tech Solutions placement process can be attempted here. Do not leave it out any question as they may directly affect your chances of getting hired by BOB Tech Solutions.

1. Pointing to a woman, Naman said” She is the daughter of the only child of my grand mother,”How is the woman related to Naman?


A. Sister 

B. Niece 
C. Cousin 
D. None of these

Answer: Option A


Solution:

Only child of naman’s grand mother _naman’s Father/Mother daughter of Naman’s grand other –Naman’s sister.

2. 1. District 2. Village 3. State 4. Town


A. 2,1,4,3 

B. 2,3,4,1 
C. 2,4,1,3 
D. 3,2,1,4

Answer: Option C


3. Consider that 


(I) A is taller than B 

(II)C is taller than A
(III)D is taller than C
(IV) E is tallest of all 

If they are made to sit in the above order of their height then who will occupy the mid position?


A. A 

B. B 
C. C 
D. D

Answer: Option C


Solution:

As per the given information, the five persons seated in decreasing order of their heights are as shown below 
E D C A B 
E is tallest 
B is smallest 
C is mid position 
Clearly, C will occupy the mid position.

4. Statement:

Efforts to develop technologies more appropriate to the needs of the poorest sections of society need to be further intensified.
Assumptions:
I. Nothing is impossible if proper efforts are made.
II. Technology needs are different for different sections of society.
III. It is possible to develop appropriate technologies for various economic sections of the society.

A. Only I 

B. Only III 
C. Only II 
D. Both II and III 
E. None of these

Answer: Option D


Solution:

The term 'nothing' has a broad range of connotations. Hence I is not implicit. Since the speaker is talking of sectional need based technology development, he is assuming both II and III.

5. A few states in this country are considering legislation that would prohibit schools from using calculators before the sixth grade. Other states take a different position. Some states are insisting on the purchase of graphing calculators for every student in middle school.

This paragraph best supports the statement that in this country

A. there are at least two opinions about the use of calculators in schools. 

B. calculators are frequently a detriment to learning math. 
C. state legislators are more involved in education than ever before. 
D. the price of graphing calculators is less when schools buy in bulk. 
E. the argument against calculators in schools is unfounded.

Answer: Option A


Solution:

The paragraph clearly states that there are two differing opinions with regard to the use of calculators in the classroom. Although some people may believe that choice b is true, the paragraph does not indicate this. Choice c has no relation to the paragraph. Choice d makes logical sense, but the paragraph says nothing about cost. Choice e is an opinion that is not given in the paragraph.

6. In a shop there were 4 dolls of different heights A, B, C and D. D is neither as tall as A nor as a short as C. B is shorter than D, but taller than C. If main wants to purchase the tallest doll. Which one should she purchase?


A. Only A 

B. Only D 
C. Either A or D 
D. Either B or D

Answer: Option A


Solution:

D is not as tall as A=> D is shorter than
D is not as short as C=>Dis taller than 
B is shorter than D but taller than 
Thus we have:  So A is Tallest.

7. Assertion:

Mr. P got Nobel Prize for Peace last year.
RI. Throughout his life, Mr. P worked for the welfare of the poor and upliftment of down-trodden without any selfish motives.
RII. Mr. P wrote many books on peace.

A. Only RI and not RII is the reason for the assertion. 

B. only RII and not RI is the reason for the assertion. 
C. either RI or RII, but not both, is the reason for the assertion. 
D. neither RI nor RII is the reason for the assertion. 
E. both RI and RII are the reason for the assertion.

Answer: Option A


Solution:

In the given assertion it is given that Mr. P, got Nobel Prize for Peace last year which can be for his work among the poor. Hence RI can be a reason while RII is not a valid reason.

8. Read the passage and answer the following questions:


In India the asbestos industry is growing and employs more than 15,000 people in 75 units which are spread over several states like Gujarat, Madhya Pradesh, Maharashtra, Andhra Pradesh etc. Surprisingly, advanced countries are banning cancer causing asbestos products, but multinational companies are from those countries which are setting up units in developing countries like India. One reason is lack of awareness in the society and indifference of the government machinery of these countries. Prolonged exposure to asbestos dust and fibres can cause lung cancer but most workers in India are too afraid to protest for fear of losing jobs. Some of these factories are operating in Mumbai. Quite a few factories in India are not known to take adequate precautions to protect workers from asbestos dust. The government is taking several steps to provide medical inspection of workers. In fact it has amended factories act to extend the provision to even those factories employing less than 10 workers.


The advanced countries are concerned and careful to protect health hazards of their people.


A. If the inference is definitely true 

B. If the inference is probably true 
C. If the data are inadequate 
D. If the inference is probably false 
E. If the inference is definitely false

Answer: Option A


Solution:

It can be inferred from the second line of the passage.

9. A hill always has


A. Trees 

B. Animals 
C. Water 
D. Height

Answer: Option D


10. What is the difference between the average domestic consumption and the average exports during the given years?


A. 2,000 tonnes 

B. 3,000 tonnes 
C. 2,500 tonnes 
D. 4,500 tonnes 
E. None of these

Answer: Option C


Solution:

Required difference = (147.5 - 130)/7 = 17.5/7 * 1000 = 2,500 tonnes.

11. 44 41 38 35 32 29 26


A. 24 21 

B. 22 19 
C. 23 19 
D. 29 32 
E. 23 20

Answer: Option E


Solution:

This is a simple subtraction series, in which 3 is subtracted from each number to arrive at the next.

12. election


A. president 

B. voter 
C. November 
D. nation

Answer: Option B


Solution:

An election does not exist without voters. The election of a president (choice a) is a byproduct. Not all elections are held in November (choice c), nor are they nationwide (choice d).

13. saddle


A. horse 

B. seat 
C. stirrups 
D. horn

Answer: Option B


Solution:

A saddle is something one uses to sit on an animal, so it must have a seat (choice b). A saddle is often used on a horse (choice a), but it may be used on other animals. Stirrups (choice c) are often found on a saddle but may not be used. A horn (choice d) is found on Western saddles, but not English saddles, so it is not the essential element here.

14. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?


A. Lion 

B. Tiger 
C. Hyena 
D. Elephant 
E. Wolf

Answer: Option D


Solution:

Except elephant all other animals are carnivorous elephant is herbivorous.

15. In a certain code BEG =14 and GOD= 26, then LBELLl will be equal to


A. 29 

B. 30 
C. 31 
D. 32

Answer: Option C




Advertisements




BOB Tech Solutions English Test Model Papers

Crack BOB Tech Solutions Placement Examination for English Usage by practicing sample questions on our website. The subjects that are of primary importance are English Grammar, Vocabulary and Synonyms Antonyms.

1. I remember ----- you last year.

A. meet 

B. met 
C. meeting 
D. to meet

Answer: Option C


2. Evolution


A. evolve 

B. evolute 
C. evolutive 
D. evolution

Answer: Option A


3. The house / has been / built / in 2012.


A. the house 

B. has been 
C. built 
D. in 2012

Answer: Option B


4. Suriya has received a letter.


A. does she? 

B. doesn't she? 
C. has she? 
D. hasn't she?

Answer: Option D


5. There is no need to rake up an old quarrel.


A. start 

B. end 
C. forget 
D. revive

Answer: Option D


6. Man's biggest enemy is his fear of failure --- So it is very important to overcome our fears and build our self-confidence before picking up the gauntlet.

(A) It is something, which can adversely affect his performance.
(B) Fear also makes one lose one's self-confidence.
(C) It is essential that we learn new things and move ahead in life.

A. Only C 

B. A and B 
C. A and C 
D. Only A 
E. All the three

Answer: Option B


Solution:

C is different from the idea expressed in the given sentences. Only A and B can come in between the two sentences.

7. Liven


A. under 

B. en 
C. on 
D. in

Answer: Option B


8. The house

(P) about half a mile distant
(Q) that stunds in front of us
(R) was built of stones
(S) which were dug out of its own site

A. QSPR 

B. QRPS 
C. QPRS 
D. QRSP

9. I smell something burning


A. SV 

B. SVOC 
C. SVO 
D. SVOO

Answer: C.


10. But for your help. I would not have been able to solve this problem.


A. If you had helped me 

B. Without your helping 
C. Had you helped me 
D. In case you helped me 
E. No correction required

Answer: Option E


Solution:

The sentence requires no correction. Choice (A) though grammatically correct is logically inconsistent.

11. Affection


A. affect 

B. affectionate 
C. affectingly 
D. affectionately

Answer: Option B


12. Luminous


A. Clear 

B. Dim 
C. Brittle 
D. Clever

Answer: Option B


Solution:

Luminous means radiating or reflecting light, or glowing; Dim means dark or dull

13.  In summer, days are more warmer than nights.


A. more warm 

B. warmest 
C. warmer 
D. none

Answer: Option C


14. To get something for a song


A. to get something by playing a short piece of music 

B. to get something at a very low price 
C. to complain about something 
D. to start learning music 
E. to give a musical performance

Answer: Option B


Solution:

'To get something for a song' is to get something at a very low price.

15. Man's biggest enemy is his fear of failure --- So it is very important to overcome our fears and build our self-confidence before picking up the gauntlet.

(A) It is something, which can adversely affect his performance.
(B) Fear also makes one lose one's self-confidence.
(C) It is essential that we learn new things and move ahead in life.

A. Only C 

B. A and B 
C. A and C 
D. Only A 
E. All the three

Answer: Option B


Solution:

C is different from the idea expressed in the given sentences. Only A and B can come in between the two sentences.


BOB Tech Solutions Placement Paper Syllabus

Quantitative Aptitude Syllabus

  • Probability
  • Permutations & Combinations
  • Algebra
  • Averages
  • Time Speed & Distance
  • Time & Work
  • Profit & Loss
  • Ratio & Proportion
  • Simple & Compound Interest
  • Percentage
  • Number Series
  • Mixtures & Allegations
  • Simplification
  • Number System
  • Heights and Distances
  • Geometry & Mensuration
  • Data Sufficiency
  • Logarithms
  • Progressions
  • LCM and HCL
  • Pipes and Cisterns
  • Partnership
  • Boats and Streams
  • Areas, Volumes

Reasoning Syllabus

  • Number Series
  • Letter Series
  • Analogies
  • Puzzles
  • Syllogisms
  • Binary Logic
  • Clocks & Calendars
  • Cubes & Dice
  • Classification 
  • Blood Relations
  • Coding-Decoding
  • Data Sufficiency
  • Seating Arrangement
  • Venn Diagrams
  • Problem Solving
  • Coded Inequalities
  • Double Lineup
  • Logical Deductions
  • Routes & Networks
  • Grouping & Selections
  • Evaluating Course of Action
  • Statements and Conclusions
  • Mathematical and Computer Operations
  • Critical Reasoning
  • Inferences
  • Situation Reaction Test
  • Decision Making
  • Symbols and Notations
  • Direction Sense Test
  • Logical Sequence Of Words
  • Assertion and Reason
  • Verification of Truth of the Statement
  • Statements and Assumptions
  • Data Interpretation

Verbal Ability Syllabus

  • Synonyms
  • Antonyms
  • Sentence Completion
  • Spelling Test
  • Passage Completion
  • Sentence Arrangement
  • Idioms and Phrases
  • Para Completion
  • Error Correction (Underlined Part)
  • Fill in the blanks
  • Synonyms
  • Prepositions
  • Active and Passive Voice
  • Spotting Errors
  • Substitution
  • Transformation
  • Sentence Improvement
  • Joining Sentences
  • Error Correction (Phrase in Bold)
  • Articles
  • Gerunds
  • Identify the Errors
  • Plural Forms
  • Odd Words
  • Prepositions
  • Suffix
  • Tense
  • Adjectives
  • Homophones
  • Identify the Sentences
  • Nouns
  • Prefix
  • Sentence Pattern
  • Tag Questions
Download BOB Tech Solutions Placement Papers PDF: Click Here


Hope our viewers are helpful the syllabus and BOB Tech Solutions placement papers provided here. Sometimes companies may change their syllabus and exam pattern. So please check this article periodically for the latest syllabus.