Blue Star Placement Papers PDF Download 2017-2018 | Aptitude, Reasoning & Verbal Ability Model Papers

Blue Star Placement Papers



Blue Star Placement Papers PDF Download 2017-2018 | Aptitude, Reasoning & Verbal Ability Model PapersTry Latest Blue Star Placement Papers to know better about the test pattern and difficulty level of the questions asked in each section. Selection in Blue Star Placement Test depends highly on how well you perform in each section. Learn and practice the placement papers of Blue Star and find out how much you are prepared for the interview. Now you can prepare for Blue Star Recruitment Drives by practicing Blue Star Placement Papers regularly.

Latest Blue Star Placement Papers

In this article, we have provided you the huge repository of Blue Star placement papers for download in PDF format. Here we have provided you the Blue Star Placement Test Pattern and Syllabus. Candidates who are interested to get placed in Blue Star Recruitment can read this article completely and get an idea about the Blue Star selection process.

You Can Also Check: Interview Questions


Latest Blue Star Placement Papers with answers and solutions are provided here. All India Jobs make way for you to the well known Blue Star company by practicing the Aptitude, Reasoning & Verbal Ability Model Papers provided by us on the below link. Attempt the sample questions provided below and know the placement paper pattern of Blue Star. Practicing regularly here will boost your preparations for a successful career in the Blue Star.

Blue Star Aptitude Test Sample Papers

Aptitude Questions that are most frequently asked, also the ones based on a similar pattern in Blue Star Placement Papers and sample questions can be attempted here.

1. The angle of elevation of the top of a tower 30 m high, from two points on the level ground on its opposite sides are 45 degrees and 60 degrees. What is the distance between the two points?

A.30  
B.51.96  
C.47.32
D.81.96

Answer: C

2. If the radius of a circle is increased by 20% then the area is increased by :

A.44%   
B.120%  
C.144%   
D.40%

Answer: A

3. If a sum of money grows to 144/121 times when invested for two years in a scheme where interest is compounded annually, how long will the same sum of money take to tribble if invested at the same rate of interest in a scheme where interest is computed using simple interest method?

A.9 years
B.22 years 
C.18 years
D.33 years

Answer: B

4. If 3/p = 6 and 3/q = 15 then p - q = ?

A.1/3  
B.2/5 
C.3/10 
D.5/6

Answer: C

5. A rectangular tank 10" by 8" by 4" is filled with water. If all of the water is to be transferred to cube-shaped tanks, each one 3 inches on a side, how many of these smaller tanks are needed?

A.9  
B.12  
C.16 
D.21

Answer: B

6. If the area of two circles are in the ratio 169 : 196 then the ratio of their radii is

A.10 : 11
B.11 : 12
C.12 : 13   
D.13 : 14

Answer: D

7. A portion of $7200 is invested at a 4% annual return, while the remainder is invested at a 5% annual return. If the annual income from both portions is the same, what is the total income from the two investments?

A.$160   
B.$320 
C.$400  
D.$720

Answer: B

8. If a building b feet high casts a shadow f feet long, then, at the same time of day, a tree t feet high will cast a shadow how many feet long?

A.ft/b 
B.fb/t
C.fb/t   
D.fb/t

Answer: A

9. If 1 cm on a map corresponds to an actual distance of 40 kms. And the distance on the map between Bombay and Calcutta is 37.5 cms., the actual distance between them is :

A.375 kms 
B.3750 kms 
C.1500 kms 
D.1375 kms

Answer: C

10. A group of workers can do a piece of work in 24 days. However as 7 of them were absent it took 30 days to complete the work.  How many people actually worked on the job to complete it?

A.35  
B.30 
C.28   
D.42

Answer: C

11. A, B and C, each of them working alone can complete a job in 6, 8 and 12 days respectively. If all three of them work together to complete a job and
 earn Rs.2340, what ill be C's share of the earnings?

A.Rs.520
B.Rs.1080
C.Rs.1170
D.Rs.630

Answer: A

12. A box contains 90 mts each of 100 gms and 100 bolts each of 150 gms. If the entire box weighs 35.5 kg., then the weight of the empty box is :

A.10 kg 
B.10.5 kg   
C.11 kg   
D.11.5 kg

Answer: D

13. A rectangle is 14 cm long and 10 cm wide. If the length is reduced by x cms and its width is increased also by x cms so as to make it a square  then its area changes by :

A.4   
B.144  
C.2 
D.12

Answer: A

14. A motorcycle stunts man belonging to a fair, rides over the vertical walls of a circular well at an average speed of 54 kph for 5 minutes.
 If the radius of the well is 5 meters then the distance traveled is:

A.2.5 kms  
B.3.5 kms   
C.4.5 kms
D.5.5 kms

Answer: C

15. A 5 cm cube is cut into as many 1 cm cubes as possible. What is the ratio of the surface area of the larger cube to that of the sum of the surface  areas of the smaller cubes?

A.1 : 6  
B.1 : 5 
C.1 : 25  
D.1 : 125

Answer: B

16. At a certain ice cream parlor, customers can choose among five different ice cream flavors and can choose either a sugar cone or a waffle cone. Considering both ice cream flavor and cone type, how many distinct triple-scoop cones with three different ice cream flavors are available ?

A.12   
B.16
C.20   
D.24

Answer: C

17. A father is three times as old as his son. After fifteen years the father will be twice as old as his son's age at that time. Hence the father's present age is

A.36   
B.42 
C.45   
D.48

Answer: C

18. The average of 5 quantities is 6. The average of 3 of them is 8. What is the average of the remaining two numbers?

A.6.5   
B.4  
C.3 
D.3.5

Answer: C

19. Which of the following is the greatest ?

A.40% of 30
B.3/5 of 25   
C.6.5% of 200
D.1/2^-4

Answer: D

20. An empty swimming pool can be filled to capacity through an inlet pipe in 3 hours, and it can be completely drained by a drain pipe in 6 hours. If both pipes are fully open at the same time, in how many hours will the empty pool be filled to capacity?

A.4
B.5 
C.5.5
D.6

Answer: D

21. What is the greatest value of a positive integer n such that 3n is a factor of 1815 ?

A.15   
B.18   
C.30
D.33

Answer: C

22. Two identical taps fill 2/5 of a tank in 20 minutes. When one of the taps goes dry in how many minutes will the remaining one tap fill the rest of the tank ?

A.5 minutes
B.10 minutes   
C.15 minutes
D.20 minutes

Answer: C

23. What will Rs.1500 amount to in three years if it is invested in 20% p.a. compound interest, interest being compounded annually?

A.2400   
B.2592 
C.2678 
D.2540

Answer: B

24. If 20 men or 24 women or 40 boys can do a job in 12 days working for 8 hours a day, how many men working with 6 women and 2 boys take  to do a job four times as big working for 5 hours a day for 12 days?

A.8 men 
B.12 men   
C.2 men  
D.24 men

Answer: C

25. If x, y, and z are consecutive negative integers, and if x > y > z, which of the following must be a positive odd integer?

A.xyz
B.(x - y) (y - z) 
C.x - yz  
D.x(y + z)

Answer: B

26. Tom, Dick and Harry went for lunch to a restaurant. Tom had $100 with him, Dick had $60 and Harry had $409. They got a bill for $104 and decided to give a tip of $16. They further decided to share the total expenses in the ratio of the amounts of money each carried. The amount of money which Tom paid more than what Harry paid is

A.200   
B.60  
C.24  
D.36

Answer: D

27. (1/4)^3 + (3/4)^3 + 3(1/4)(3/4)(1/4 + 3/4) =?

A.27/64   
B.49/64  
C.0 
D.1

Answer: D

28. Five years ago, Beth's age was three times that of Amy. Ten years ago, Beth's age was one half that of Chelsea. If C represents Chelsea's current age, which of the following represents Amy's current age?

A.c/6 + 5
B.2c 
C.(c-10)/3
D.3c-5

Answer: A

29. At 10 a.m. two trains started traveling toward each other from stations 287 miles apart. They passed each other at 1:30 p.m. the same day. If the average speed of the faster train exceeded the average speed of the slower train by 6 miles per hour, which of the following represents the speed of the faster train,  in miles per hour?

A.38   
B.40  
C.44
D.48

Answer: C

30. If the value of XYZ Company stock drops from $25 per share to $21 per share, what is the percent of the decrease?

A.4 
B.8
C.12
D.16

Answer: D

Blue Star Reasoning Test Placement Papers

Practice important questions from Blue Star Reasoning Test Placement Papers. This helps aspirants to secure good score in Reasoning Test which will be calculated in Placement Exam of Blue Star and the overall score will decide your selection in Blue Star.

1. In a certain code language, '+' means '*', '*' means '-', '-' means '/' and '/' means '+'. 9 + 4 - 6 * 6 / 8

A. 8.5 
B. 8 
C. 5.25 
D. 0 
E. 10

Answer: Option B

Solution:
'+' means '*', '*' means '-', '-' means '/' and '/' means '+'.
The given expression is
9 + 4 - 6 * 6 / 8
On converting this expression as per the directions, we get the expression
9 * 4 / 6 - 6 + 8
We simplify this expression using BODMAS rule,
9 * 4 / 6 - 6 + 8 = 36 / 6 - 6 + 8 = 8.

2. 36 : 343 :: __ : 1331

A. 81 
B. 121 
C. 100 
D. 144 
E. 169

Answer: Option C

Solution:
36 : 343 :: __ : 1331
(6)2 : (7)3 :: (10)2 : (11)3
Hence, 102 = 100 is the missing number.

3. (A)  Norms and guidelines help children learn mutual respect, responsibility and cooperation.
(B)  There are times when the enforcement of norms lead to conflicts.

A. if statement (A) is the cause and statement (B) is its effect. 
B. if statement (B) is the cause and statement (A) is its effect. 
C. if both the statements (A) and (B) are independent causes. 
D. if both the statements (A) and (B) are effects of independent causes. 
E. if both the statements are effect of some common causes.

Answer: Option E

Solution:
The statements are referring to different aspects of norms and guidelines. (A) refers to uses, while (B) refers to the negative side of it. Hence, they are effects of a common cause.

4. Study the following information carefully and answer the given questions: 
A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and rearrangement:
Input: 39 121 48 18 76 112 14 45 63 96
Step I: 14 39 121 48 18 76 112 45 63 96
Step II: 14 39 48 18 76 112 45 63 96 121
Step III: 14 18 39 48 76 112 45 63 96 121
Step IV: 14 18 39 48 76 45 63 96 112 121
Step V: 14 18 39 45 48 76 63 96 112 121
Step VI: 14 18 39 45 48 63 76 96 112 121
This is the final arrangement and step VI is the last step for this input.

If the second step for an input is as given below, what will be the fifth step for the same input?
Step II: 22 49 32 88 69 132 101 185

A. 22 32 49 88 69 101 132 185 
B. 22 32 69 49 88 101 132 185 
C. 22 32 49 69 101 88 132 185 
D. 22 32 49 88 69 132 101 185 
E. None of these

Answer: Option E

Solution:
Step I: The smallest number becomes first and the remaining numbers shift one position rightward.
Step II: The largest number among given numbers becomes last and the remaining numbers shift one position leftward.
The steps are repeated alternately till all the numbers get arranged in ascending order and that will be that last step for that particular input.
Step II: 22 49 32 88 69 132 101 185
Step III: 22 32 49 88 69 132 101 185
Step IV: 22 32 49 88 69 101 132 185
Step V: 22 32 49 69 88 101 132 185
Here, step III will be the same as step I and in step IV. As the largest number is already at the end, second largest will come in just one position ahead of the largest.

5. Should the director with political influence be preferred to the director with vast experience for the post of managing director?
Arguments:
I. Yes, now  a days, business becomes successful by exercising influence rather than using strategies.
II. No, strategies developed by an experienced businessman makes a business definitely successful.

A. if only argument I is strong. 
B. if only argument II is strong. 
C. if either I or II is strong. 
D. if neither I nor II is strong. 
E. if both I and II are strong.

Answer: Option B

Solution:
"Influence" may be interpreted in more than one way. Statement I says that "influences" is better than "strategies" but it is not referring directly to "political influence" which is what is given in the passage. Hence, this is a weak argument. "Experience" is to be constructed in only one way, that is experience in developing strategies which is a part of the job of a director. Hence this is a strong argument.

6. Arrange the given words in alphabetical order and tick the one that comes in the middle ?

A. Section 
B. Septic 
C. Seclude 
D. Secure 
E. Sentiment

Answer: Option D

Solution:
Seclude, Section, Secure, Sentiment, Septic

7. The Indian Ministry of Defence has objected to the building of roads by Pakistan's military close to the line of actual control (LOC), a corridor of width 2 km on either side of which has been declared as no military zone under a bilateral agreement between the two countries into Indian territory. However Pakistan argues that it enables its government to develop thickly populated tribal areas tucked close to the LOC on the side of Pakistan.

A. Roads built by Bangladesh government along the West Bengal state border have been effectively used by the Maoists to transport their cadre in to the forests in West Bengal and further down south.
B. Prime Minister of India should take up the matter with the head of the Pakistani government.
C. Terrorists cannot use these roads as these roads are well within the range of the Indian military radars. Even a slightest movement in this area can easily be detected and action can be taken very quickly.
D. A large area of forest cover has to be declared to lay these roads which would reduce the cover which is essential for the terrorists to infiltrate in to the Indian side.
E. These roads are being built at a distance less than 2 km from the LOC.
Which of the statements A, B, C, D and E mentioned above would best represents a course of action which can be taken by the Indian government to stall the laying of roads by the Pakistani military?

A. A 
B. B 
C. C 
D. D 
E. E

Answer: Option B

Solution:
Statement (A) is an example which would strengthen the apprehensions of the Indian government.
Statement (B) provides a way in which the Indian government should move to act upon the matter.
Statement (C) talks about accessibility of these roads to terrorists.
Statement (D) talks about the changes that would take place when these roads are laid.
Statement (E) talks about the distance at which from the LOC these roads are being laid.
The Indian government has to take up steps to see that the Pakistan army does not go ahead with laying of the roads.The statement does not indicate that the government of Pakistan is involved in laying of the roads. Hence, taking up the issue with the government is a diplomatic step towards resolving the matter. Hence, (B) is a logical course of action to be pursued.

8. 2 T # K 7 P N 3 R ? 5 Q 1 S A 9 @ 4 E G % 8 J B 6 M ! V 9 Z

How many digits are there which are immediately followed by a symbol but not immediately preceded by a consonant?

A. 3 
B. 1 
C. 2 
D. 4 
E. 0

Answer: Option B

Solution:
Only '9' satisfies the given condition.

9. A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Four of the following five letter groups of the English alphabet given above are alike in a certain way and so form a group. On the basis of their position in English alphabet, which is the one that does not belong the group?

A. DKG 
B. FMI 
C. MTP 
D. JQM 
E. HOL

Answer: Option E

Solution:
In all others, the sequence is that of +7 and -4 respectively.

10. FJUL: BOQQ:: LHRX:?

A. BKPR 
B. MNCC 
C. HRYY 
D. HMNC

Answer: Option D

Solution:
The 1st and 3rd letter of the group are each moved to 4 steps backward while the 2nd and 3rd letters are each moved five steps forward to the corresponding letters the second group.

11. Choose the correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces:
66, 36, 18, (....)

A. 3 
B. 6 
C. 8 
D. 9

Answer: Option C

Solution:
Each number in the series is the product of the digits of the preceding number. 
Thus, 6 * 6 = 36, 3 * 6 = 18 and so on. 
Missing number = 1 * 8 = 8.

12. In the 1966 Supreme Court decision Miranda v. Arizona, the court held that before the police can obtain statements from a person subjected to an interrogation, the person must be given a Miranda warning. This warning means that a person must be told that he or she has the right to remain silent during the police interrogation. Violation of this right means that any statement that the person makes is not admissible in a court hearing. This paragraph best supports the statement that

A. police who do not warn persons of their Miranda rights are guilty of a crime. 
B. a Miranda warning must be given before a police interrogation can begin. 
C. the police may no longer interrogate persons suspected of a crime unless a lawyer is present. 
D. the 1966 Supreme Court decision in Miranda should be reversed. 
E. persons who are interrogated by police should always remain silent until their lawyer comes.

Answer: Option B

Solution:
This answer is clearly supported in the second sentence. Nothing in the paragraph suggests that it is a crime not to give a Miranda warning, so choice a is incorrect. Choice c is also wrong because police may interrogate as long as a warning is given. There is no support given for either choice d or e.

13. Statement:
Should there be a complete ban on use of pesticides in agricultural sector?
Arguments:
I. Yes, this the only way to save the underground water from getting polluted with such dangerous chemicals.
II. No, this will adversely affect the agricultural production and the pests will damage the crops.

A. If only argument I is strong 
B. If only argument II is strong 
C. If either I or II is strong 
D. If neither I nor II is strong 
E. If both I and II are strong

Answer: Option B

Solution:
Argument I is not correct because of the word 'only' used in the argument. Hence, argument I is not strong. Argument II is strong because adverse impact on agriculture will debilitate the backbone of the economy.

14. Here are some words translated from an artificial language. 
morpirquat means birdhouse 
beelmorpir means bluebird 
beelclak means bluebell 
Which word could mean “houseguest”?

A. morpirhunde 
B. beelmoki 
C. quathunde 
D. clakquat

Answer: Option C

Solution:
Morpir means bird; quat means house; beel means blue; clak means bell. Choice c, which begins with quat, is the only possible option.

15.  Choose out the odd one.

A. King 
B. Queen 
C. Bishop 
D. Minister

Answer: Option D

Solution:
All except minister are chess men.


Blue Star English Test Model Papers

Enhance your position in Blue Star English Test by practicing free Blue Star English Test Model Papers and preparation tests focused on English. Revise old notes and techniques to further improve your skills.

1. This house ———————- in 1970 by my grandfather.

A. Built 
B. Was built 
C. Was build 
D. Has built

Answer: Option B

2. A person who can be cheated easily.

A. egoist 
B. client 
C. credulous 
D. faithful

Answer: Option C

3. VOCIFEROUS

A. sturdy 
B. quiet 
C. loud 
D. hoarse 
E. outer

Answer: Option B

Solution:
Vociferous means vehement or loud, the word quiet is its antonym.

4. The employee’s claim of being out with the flu did not seem very ______ because he returned from sick leave with a deep tan.

A. inattentive 
B. inarticulate 
C. tactful 
D. plausible 
E. vulnerable

Answer: Option D

Solution:
Plausible (adj.) means apparently worthy of belief or praise.

5. The problem was very difficult. I managed to solve it.
(A) As the problem was difficult .....
(B) I managed to solve the problem for .....
(C) Thought the problem was difficult .....

A. Only A 
B. Only B 
C. Only C 
D. A and B 
E. B and C

Answer: Option C

Solution:
The two given sentences suggest a contrasting idea. 'Though it was difficult, I managed to solve it'. Hence, conjunctions like 'though', 'but', etc.. can present the idea meaningfully. The use of 'as' or 'for' distorts the meaning.

6. A good judge never gropes --------- the conclusion.

A. on 
B. to 
C. for 
D. with

Answer: Option C

7. Select the odd one out

A. Road 
B. Orbit 
C. Gravitation 
D. Space

Answer: Option A

8. OPULENT

A. affluent 
B. surplus 
C. limited 
D. minimum 
E. maximum

Answer: Option A

Solution:
Opulent (lavish, grand) and affluent are synonymous.

9. Jane was a hard core feminist and a/an _____ campaigner for women's issues.
(A) indefatigable
(B) relentless
(C) irregular
(D) indifferent
(E) sluggish
(F) fallacious

A. A and B 
B. B and D 
C. C and F 
D. E and F 
E. C and E

Answer: Option A

Solution:
A 'feminist' is a campaigner for women's issues. A campaigner is one who supports or advocates something. Hence he would do that in an indefatigable or a relentless manner.

10. Gift left by will

A. Alimony 
B. Parimony 
C. Legacy 
D. Property

Answer: Option C

Solution:
Legacy

11. India will become ----- super power shortly

A. a 
B. an 
C. the 
D. some

Answer: Option A

12. She is now completely cured of her illness. She will soon be discharged from the hospital.
(A) Being completely cured of her illness .....
(B) Since she is completely cured .....
(C) Apart from being cured of her illness .....

A. A and C 
B. Only A 
C. A and B 
D. B and C 
E. All the three

Answer: Option C

Solution:
'C' is not correct because the words 'apart from' mean 'in addition to'.

13. Choose the correct spelt word out of the given alternatives.

A. Corrupt 
B. Currupt 
C. Coruppt 
D. Curropt

Answer: Option A

14. The man (a) / cannot live (b) / by bread alone (c) / No error (d)

A. the man 
B. cannot live 
C. by bread alone 
D. no error

Answer: Option A

15. If I were you I wouldn't speak to that lady again.

A. I am you 
B. I be you 
C. I were to be you 
D. I was you 
E. No correction required

Answer: Option E

Solution:
The given sentence suggests an improbable condition. The sentence is grammatically correct.


Blue Star Placement Paper Syllabus:

Quantitative Aptitude Syllabus:

  • Probability
  • Permutations & Combinations
  • Algebra
  • Averages
  • Time Speed & Distance
  • Time & Work
  • Profit & Loss
  • Ratio & Proportion
  • Simple & Compound Interest
  • Percentage
  • Number Series
  • Mixtures & Alligations
  • Simplification
  • Number System
  • Heights and Distances
  • Geometry & Mensuration
  • Data Sufficiency
  • Logarithms
  • Progressions
  • LCM and HCL
  • Pipes and Cisterns
  • Partnership
  • Boats and Streams
  • Areas, Volumes

Reasoning Syllabus:

  • Number Series
  • Letter Series
  • Analogies
  • Puzzles
  • Syllogisms
  • Binary Logic
  • Clocks & Calendars
  • Cubes & Dice
  • Classification 
  • Blood Relations
  • Coding-Decoding
  • Data Sufficiency
  • Seating Arrangement
  • Venn Diagrams
  • Problem Solving
  • Coded Inequalities
  • Double Lineup
  • Logical Deductions
  • Routes & Networks
  • Grouping & Selections
  • Evaluating Course of Action
  • Statements and Conclusions
  • Mathematical and Computer Operations
  • Critical Reasoning
  • Inferences
  • Situation Reaction Test
  • Decision Making
  • Symbols and Notations
  • Direction Sense Test
  • Logical Sequence Of Words
  • Assertion and Reason
  • Verification of Truth of the Statement
  • Statements and Assumptions
  • Data Interpretation

Verbal Ability Syllabus:

  • Synonyms
  • Antonyms
  • Sentence Completion
  • Spelling Test
  • Passage Completion
  • Sentence Arrangement
  • Idioms and Phrases
  • Para Completion
  • Error Correction (Underlined Part)
  • Fill in the blanks
  • Synonyms
  • Prepositions
  • Active and Passive Voice
  • Spotting Errors
  • Substitution
  • Transformation
  • Sentence Improvement
  • Joining Sentences
  • Error Correction (Phrase in Bold)
  • Articles
  • Gerunds
  • Identify the Errors
  • Plural Forms
  • Odd Words
  • Prepositions
  • Suffix
  • Tense
  • Adjectives
  • Homophones
  • Identify the Sentences
  • Nouns
  • Prefix
  • Sentence Pattern
  • Tag Questions
Download Blue Star Placement Papers PDF: Click Here



We hope the syllabus and Blue Star placement papers provided by us help contenders to prepare well for the Blue Star Placement Test. Sometimes companies may change their syllabus and exam pattern. So keep a periodic look on our website for the latest syllabus.