Birlasoft Placement Papers 2016 - Interview Questions

Advertisements



Placement papers of Birlasoft 2016. Learn and practice the placement papers and interview questions answers of Birlasoft and find out how much you score before you appear for your next interview and written test.

Birlasoft Placement Papers - Interview Questions:

1. In each of the following questions two statements are given and these statements are followed by two conclusions numbered (1) and (2).  You have to take the given two statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the two given statements, disregarding commonly known facts. Give answer:
    (A) If only (1) conclusion follows
    (B) If sonly (2) conclusion follows
    (C) If either (1) or (2) follows
    (D) If neither (1) nor (2) follows and
    (E) If both (1) and (2) follow.
    Statements: Some actors are singers. All the singers are dancers. Conclusions: 1. Some actors are dancers. 2. No singer is actor

 
A.Only (1) conclusion follows        B.Only (2) conclusion follows              C.Either (1) or (2) follows              D.Neither (1) nor (2) follows                         E.Both (1) and (2) follow

    Answer: A

2. Statements: All the harmoniums are instruments. All the instruments are flutes. Conclusions: 1All the flutes are instruments. 2.  All the harmoniums are flutes.

 A.Only (1) conclusion follows        B.Only (2) conclusion follows                     C.Either (1) or (2) follows                 D.Neither (1) nor (2) follows                      E.Both (1) and (2) follow

    Answer: B

3. In each of the following questions, arrange the given words in a meaningful sequence and thus find the correct answer from alternatives.  Arrange the words given below in a meaningful sequence. 1. Key    2. Door    3. Lock    4. Room    5. Switch on

    A.5, 1, 2, 4, 3        B.4, 2, 1, 5, 3        C.1, 3, 2, 4, 5

    Answer: C

    Explanation:
    The correct order is : Key Lock Door Room Switch on 1 3 2 4 5

4. Arrange the words given below in a meaningful sequence. 1. Word  2. Paragraph  3. Sentence  4. Letters  5. Phrase


    A.4, 1, 5, 2, 3       B.4, 1, 3, 5, 2        C.4, 2, 5, 1, 3     D.4, 1, 5, 3, 2

    Answer: D

    Explanation:
    The correct order is : Letters Word Phrase Sentence Paragraph 4 1 5 3 2

5. Arrange the words given below in a meaningful sequence. 1. Police   2. Punishment    3 . Crime    4. Judge    5. Judgement

    A.3, 1, 2, 4, 5     B.1, 2, 4, 3, 5           C.5, 4, 3, 2, 1    D.3, 1, 4, 5, 2

    Answer: D

    Explanation:
    The correct order is : Crime Police Judge Judgement Punishment 3 1 4 5 2

6. Arrange the words given below in a meaningful sequence. 1. Family   2. Community   3. Member   4. Locality   5. Country

    A.3, 1, 2, 4, 5    B.3, 1, 2, 5, 4            C.3, 1, 4, 2, 5    D.3, 1, 4, 5, 2

    Answer: A

    Explanation:
    The correct order is : Member Family Community Locality Country 3 1 2 4 5

7. Arrange the words given below in a meaningful sequence. 1. Poverty  2. Population   3. Death   4. Unemployment    5. Disease

    A.2, 3, 4, 5, 1    B.3, 4, 2, 5, 1             C.2, 4, 1, 5, 3    D.1, 2, 3, 4, 5

    Answer: C

    Explanation:
    The correct order is : Population Unemployment Poverty Disease Death 2 4 1 5 3

8. If a real estate agent received a commission of 6 percent of the selling price of a certain house, what was the selling price of the house?
   (1) The selling price minus the real estate agent's commission was $84,600. (2) The selling price was 250 percent of the original purchase price of $36,000.


    A.Statement (1) ALONE is sufficient, but statement (2) alone is not sufficient
    B.Statement (2) ALONE is sufficient, but statement (1) alone is not sufficient.
    C.BOTH statements TOGETHER are sufficient, but NEITHER statement ALONE is sufficient
    D.EACH statement ALONE is sufficient
    E.Statements (1) and (2) TOGETHER are NOT sufficient

    Answer: D

    Explanation:
    From (1) it follows that $84,600 is 94% (100% - 6%) of the selling price, and thus the b selling price, $84,600 / 0.94, can be determined.
    Therefore (1) alone is sufficient. From (2) it follows that the selling price is 2.5($36,000). Thus, (2) alone is sufficient.The best answer is the fourth choice

9. Carlotta can drive from her home to her office by one of two possible routes. If she must Also return by one of these routes, what is the distance of the shorter route (1) When she drives from her home to her office by the shorter route and returns by the longer route, she drives a total of 42 kilometers. (2) When she drives both ways, from her home to her office and back, by the longer route, she drives a total of 46 kilometers

    A.Statement (1) ALONE is sufficient, but statement (2) alone is not sufficient.
    B.Statement (2) ALONE is sufficient, but statement (1) alone is not sufficient.
    C.BOTH statements TOGETHER are sufficient, but NEITHER statement ALONE is sufficient.
    D.EACH statement ALONE is sufficient
    E.Statements (1) and (2) TOGETHER are NOT sufficient.

    Answer: C

    Explanation:
    Statement (1) alone is not sufficient because only the sum of the distances of the two routes is given and there are infinitely many pairs of numbers
    with a given sum. From (2) the distance of the longer route can be found, but there is no information about the distance of the shorter route.
    Statement (2) alone is therefore not sufficient. From (1) and (2) together, the distance of the shorter route can be determined (42 - 46/2), and the
    third choice is the best.

10. The symbol ∇represents one of the following operations: addition, subtraction, multiplication, or division. What is the value of 3∇2 (1) 0  - 1 = 1 (2) 1 + 0 = 1

    A.Statement (1) ALONE is sufficient, but statement (2) alone is not sufficient.
    B.Statement (2) ALONE is sufficient, but statement (1) alone is not sufficient.
    C.BOTH statements TOGETHER are sufficient, but NEITHER statement ALONE is sufficient.
    D.EACH statement ALONE is sufficient.
    E.Statements (1) and (2) TOGETHER are NOT sufficient.

    Answer: A

    Explanation:
    Since 0 + 1 = 1, 0 - 1 = -1, 0 × 1 = 0, and 0 ÷ 1 = 0, it follows from (1) that ∇ represents addition, so the value of 3 ∇ 2 can be determined.
    Hence, (1) alone is sufficient. Since 1 + 0 = 1, 1 - 0 = 1, 1 × 0 = 0, and 1 ÷ 0 is undefined, it follows from (2) that ∇ could represent either addition
    or subtraction, so that 3 ∇ 2 could equal 5 or 1. Thus, (2) alone is not sufficient. The best answer is the first choice



You can also read: AtoS Placement Papers

11. Please find the figure continuing the series: Cognizant (Image)


    A.a        B.b        C.c        D.d        E.e

    Answer: E

    Explanation:
    The small figures are shifted upwards or downwards.

12. Please find the figure continuing the series:  2 (Image)

    A.a        B.b        C.c        D.d        E.e

    Answer: C

    Explanation:
    First an ellipse, then a circle, then another ellipse - we are therefore dealing with a circle. As each figure is only half solid the answer must be c.

13. Please find the figure continuing the series: 3 (Image)

    A.a        B.b        C.c        D.d        E.e

    Answer: A

    Explanation:
    The current picture always shows one square less than the previous picture. The current picture always shows one more circle than the previous picture

14. Please find the figure continuing the series: 4 (Image)

    A.a        B.b        C.c        D.d

    Answer: D

    Explanation:
    The objects alternate between being in the horizontal and the vertical position. Both ends are always equal.

15. Please find the figure continuing the series:  5 (Image)

    A.a        B.b        C.c        D.d

    Answer: C

    Explanation:
    The lowest objects are always identical. Therefore the lowest object has to be a large square. One of the objects is always hollow, the other one is not.

16. Read the following information and answer the  questions given below it: There are five friends Sachin, Kunal, Mohit, Anuj and Rohan. Sachin ia shorter than Kunal but taller than Rohan. Mohit is tallest. Anuj is a little shorter than Kunal an little taller than Sachin.
    Who is the shortest?


    A.Rohan        B.Sachin        C.Anuj        D.Kunal        E.None of these

    Answer: A

    Explanation:
    Let us denote the five boys by the first letter of their names,namely S, K, M, A and R. Then , R < S < K < M and S < A < K < R < S < A < K < M Rohan is shortest

17. If they stand in the order of their heights, who will be in the middle?

    A.Kunal        B.Rohan        C.Sachin        D.Anuj

    Answer: D

    Explanation:
    Let us denote the five boys by the first letter of their names,namely S, K, M, A and R. Then , R < S < K < M and S < A < K

18. If they stand in the order of increasing heights who will be the second?

    A.Anuj        B.Sachin        C.Rohan        D.Kunal        E.None of these

    Answer: B

    Explanation:
    Let us denote the five boys by the first letter of their names,namely S, K, M, A and R. Then , R < S < K < M and S < A < K

19. Who is the second tallest?

    A.Sachin        B.Kunal        C.Anuj        D.Rohan        E.None of these

    Answer: B

    Explanation:
    Let us denote the five boys by the first letter of their names,namely S, K, M, A and R. Then , R < S < K < M and S < A < K< R < S < A < K < M
    Kunal is second tallest.

20. Who is taller than Anuj but shorter than Mohit?


    A.Kunal        B.Rohan        C.Sachin        D.None of these
   
    Answer: A

    Explanation:
    Let us denote the five boys by the first letter of their names,namely S, K, M, A and R. Then , R < S < K < M and S < A < K< R < S < A < K < M
    Kunal is taller than Anuj but shorter than Mohit.



You can also read: Bajaj Placement Papers

21. Is the prime number p equal to 37? (1) p = n^(2 + 1), where n is an integer. (2) p^2 is greater than 200

    A.Statement (1) ALONE is sufficient, but statement (2) alone is not sufficient.
    B.Statement (2) ALONE is sufficient, but statement (1) alone is not sufficient.
    C.BOTH statements TOGETHER are sufficient, but NEITHER statement ALONE is sufficient.
    D.EACH statement ALONE is sufficient.
    E.Statements (1) and (2) TOGETHER are NOT sufficient.

    Answer: E

    Explanation:
    In (1) the expression n^(2 + 1) can represent a prime number less than 37, equal to 37, or greater than 37, depending on the value of n.
    For example if n = 4, then 4^2 + 1 = 17; if n =6, then 6^2 + 1 = 37; and if n = 10, then 10^2 + 1 = 101; and 17, 37 and 101 are all prime numbers.
    Thus (1) alone is not sufficient. Since 14^2 = 196 and 15^2 = 225, it follows from (2) that p > 14, so that p might or might not equal 37.
    Thus (2) alone is not sufficient. The values of p for n = 4 and n = 6 given above show that (1) and (2) together are not sufficient, and the last choice
    is the best answer.

22. If MADRAS is coded as NBESBT. How is BOMBAY coded in that code?


    A.CPNCPX    B.CPNCBZ    C.CPOCBZ        D.CQOCBZ

    Answer: B

    Explanation:
    Now you can see that in the above example each letter in the word MADRAS is moved one step forward to obtain the corresponding letter of the code.
    M is coded as N, A is coded as B and so on. M A D R A S N B E S B T So code for B O M B A Y is C P N C B Z Likewise code may be moved one step backward also.

23. Pointing to a man, another man said to a lady, "His mother is the only daughter of your father." How is the lady related to the man?

    A.Sister        B.Mother         C.Wife          D.Daughter

    Answer: B

    Explanation:
    The lady herself is the only daughter of the father of the man. Therefore, the lady is the mother of the man.

24. In a certain code MAHESH is written as NCIGTJ. In that code NEELAM will be written as:

    A.OGGNCO    B.OGFNBN    C.OGFNBO     D.OGHBNO

    Answer: B & C

25. If CONDEMN is coded as CNODMEN. then TEACHER will be coded as:

    A.TAECHER    B.TAEECHR    C.TCAEEHR    D.TAECEHR

    Answer: D

26. n each of the following questions, the sentence of a paragraph are jumbled up and given. Each sentence is labelled A, B, C and D. Find out the order in  which the sentences have to be arranged to form a logically coherent paragraph. Find out the order in which the sentences have to be arranged to form a logically coherent paragraph. a) This eye disease slowly leads to blindness even before the patient can recognize it. b) But there are some eye diseases which lead to total blindness without causing any pain or showing any symptoms. c) Of these diseases, glaucoma is a very serious one.  d) We go to the eye specialist only when there is some pain or swelling of the eyes or when they become bloodshot.

    A.dbac            B.dcab            C.dabc         D.dbca

    Answer: D

27. a) One example of this trend is Baltimore’s Harbor place, a stunning waterfront complex of one hundred shops set in glass pavilions. b) For years now, critics of United States cities have pictured city centers as empty places, devoid of life. c) Fortunately, a recent trend in urban development is making  some cities lively. d) Not long ago, Baltimore’s dockland 5 area, like clock areas in other older cities, was a collection of abandoned warehouses.

    A.bcad             B.bacd           C.bcda        D.dacb

    Answer: A



Share This Job Opening...!!





About www.allindiajobs.in

All India Jobs is one of the top fresher job sites in India with over 1000 companies listing jobs online. If you are looking for best careers in India then you are at right place. You can find IT software jobs, bank jobs, bpo jobs, mba jobs, govt jobs, walkin for fresher, engineering jobs, railway jobs, medical or pharma jobs, internship jobs etc. Also we provide latest placement papers for freshers to practice for mnc company written online exams. www.allindiajobs.in is one of the the best recruitment websites in india.