Bajaj Placement Papers PDF Download 2017-2018 | Aptitude, Reasoning & Verbal Ability Model Papers

Bajaj Placement Papers

Bajaj Placement Papers PDF Download 2017-2018 | Aptitude, Reasoning & Verbal Ability Model Papers. Are you looking for Bajaj Placement Papers? Bajaj Placement Test will have in-depth and deep rooted questions on Aptitude, Reasoning & Verbal Ability. Practice these sample questions based on on Bajaj Placement Papers and see where you stand. candidates will also get an idea about the Bajaj Test Pattern by practicing the sample questions.

Latest Bajaj Placement Papers

This article provides a list of commonly asked questions for Bajaj written exam in the Aptitude, Reasoning & Verbal Ability sections. The questions are gathered from the latest Bajaj Placement Papers. So the sample questions asked here are comparable to the questions asked in actual Bajaj Placement Test. Below we have provided a direct link to download the Bajaj Placement Papers PDF. Aspirants can utilize the link and download the Bajaj Placement Papers PDF free of cost from our website www.allindiajobs.in.

You Can Also Check: Interview Questions


Practice these test papers based on the current format with new pattern questions as well as the ones based on previous years format. Questions based on Aptitude, Reasoning & Verbal Ability under the Section of Bajaj Recruitment Examination can be attempted here.Revise both answers and solutions of the sample questions as both can be useful.


Bajaj Aptitude Test Placement Papers

Brush up your Aptitude basics and see how well you do in Bajaj Aptitude Placement Test. Analysis your performance after attempting each Bajaj Aptitude Test Placement Paper.

1. Four defensive football players are chasing the opposing wide receiver, who has the ball. Calvin is directly behind the ball carrier. Jenkins and Burton are side by side behind Calvin. Zeller is behind Jenkins and Burton. Calvin tries for the tackle but misses and falls. Burton trips. Which defensive player tackles the receiver?

A.Burton
B.Zeller
C.Jenkins
D.Calvin

Answer: C

Solution: 
After all the switching was done, Jenkins was directly behind the receiver. Calvin and Burton had fallen. Zeller remained in the rear.

2. A four-person crew from Classic Colors is painting Mr. Field's house. Michael is painting the front of the house. Ross is in the alley behind the house painting the back. Jed is painting the window frames on the north side, Shawn is on the south. If Michael switches places with Jed, and Jed then switches places with Shawn, where is Shawn?

A.in the alley behind the house
B.on the north side of the house
C.in front of the house
D.on the south side of the house

Answer: C

Solution: 
After all the switches were made, Shawn is in front of the house. Ross is in the alley behind the house, Michael is on the north side, and Jed is on the south.

3. In a four-day period Monday through Thursday, each of the following temporary office workers worked only one day, each a different day. Ms. Johnson was scheduled to work on Monday, but she traded with Mr. Carter, who was originally scheduled to work on Wednesday. Ms. Falk traded with Mr. Kirk, who was originally scheduled to work on Thursday. After all the switching was done, who worked on Tuesday?

A.Mr. Carter
B.Ms. Falk
C.Ms. Johnson
D.Mr. Kirk

Answer: D

Solution: 
After all the switches were made, Mr. Kirk worked on Tuesday. Mr. Carter worked on Monday, Ms. Johnson on Wednesday, and Ms. Falk on Thursday.

4. Four people witnessed a mugging. Each gave a different description of the mugger. Which description is probably right?

A.He was average height, thin, and middle-aged.
B.He was tall, thin, and middle-aged.
C.He was tall, thin, and young.
D.He was tall, of average weight, and middle-aged.

Answer: B

Solution: 
Tall, thin, and middle-aged are the elements of the description repeated most often and are therefore the most likely to be accurate.

5. Ms. Forest likes to let her students choose who their partners will be; however, no pair of students may work together more than seven class periods in a row. Adam and Baxter have studied together seven class periods in a row. Carter and Dennis have worked together three class periods in a row. Carter does not want to work with Adam. Who should be assigned to work with Baxter?

A.Carter
B.Adam
C.Dennis
D.Forest

Answer: A

Solution: 
Baxter should be assigned to study with Carter. Baxter cannot be assigned with Adam, because they have already been together for seven class periods. 
If Baxter is assigned to work with Dennis, that would leave Adam with Carter, but Carter does not want to work with Adam.


6. Brian is dividing 50 marbles into 3 groups. How many marbles are in the largest of the three groups? (1) The sum of the two smaller groups of marbles is equal to the largest group of marbles. (2) The smallest group contains 6 marbles

A.Statement (1) ALONE is sufficient, but statement (2) is not sufficient.
B.Statement (2) ALONE is sufficient, but statement (1) is not sufficient.
C.BOTH statements TOGETHER are sufficient, but NEITHER statement ALONE is sufficient.
D.EACH statement ALONE is sufficient.

Answer: A

Solution: 
The first statement establishes that the larger group constitutes half of the total amount of marbles, which means it must be equal to 25 marbles.

7. Is b a positive number? (1) 1,452(b) > 0 (2) —b < 0

A.Statement (1) ALONE is sufficient, but statement (2) is not sufficient.
B.Statement (2) ALONE is sufficient, but statement (1) is not sufficient.
C.BOTH statements TOGETHER are sufficient, but NEITHER statement ALONE is sufficient.
D.EACH statement ALONE is sufficient

Answer: D

Solution: 
For (1), the fact that a positive number multiplied by b has a positive product establishes that b is a positive number. For (2), any positive number with a negative
sign placed in front of it will become negative, indicating that b is a positive number

8. Is x greater than y? (1) x > 2y (2) x — y > 0

A.Statement (1) ALONE is sufficient, but statement (2) is not sufficient.
B.Statement (2) ALONE is sufficient, but statement (1) is not sufficient.
C.BOTH statements TOGETHER are sufficient, but NEITHER statement ALONE is sufficient.
D.EACH statement ALONE is sufficient.

Answer: B

Solution: 
It would be possible for x and y to be negative numbers and still satisfy the conditions of (1), but it then would be impossible to satisfy (2).

9. What is the average test score of Angela, Barry, Carl, Dennis, and Edward? (1) The average of the test scores of Barry, Carl, and Edward is 87. (2) The average of the test scores of Angela and Dennis is 84.

A.Statement (1) ALONE is sufficient, but statement (2) is not sufficient.
B.Statement (2) ALONE is sufficient, but statement (1) is not sufficient.
C.BOTH statements TOGETHER are sufficient, but NEITHER statement ALONE is sufficient.
D.EACH statement ALONE is sufficient.

Answer: C

Solution: 
As long as the sum of all five test scores can be calculated, it will be possible to calculate the average score

10. If y is an integer, is it an odd number? (1) y3  > 0 (2) y is either an odd number or a negative number

A.Statement (1) ALONE is sufficient, but statement (2) is not sufficient.
B.Statement (2) ALONE is sufficient, but statement (1) is not sufficient.
C.BOTH statements TOGETHER are sufficient, but NEITHER statement ALONE is sufficient
D.EACH statement ALONE is sufficient.

Answer: C

Solution: 
In order for (1) to be true, y must be either positive or zero. Therefore, According to the terms of (2), y must be odd.

11. Read the following information carefully and answer the questions given below : (1)A, B, C, D and E are five friends. (2)B is elder to E, but not as tall as C. (3)C is younger to A, and is taller to D and E. (4)A is taller to D, But younger to E. (5)D is elder to A but is shorter in the group. Who among the following is the eldest?

A.A
B.B
C.D
D.None of these

Answer: D

Solution: 
In terms of age we have:E < B, C < A, A < E, A < D So, we have C < A< E < B, A < D. In terms of height we have B < C, D < C, E < C, D < A. Either B or D is the eldest

12. Which of the following pairs of students is elder to D?

A.BA
B.BC
C.BE
D.None of these

Answer: D

13. Which of the following statements is correct about B? (1)B is not the tallest (2) B is shorter to E (3)When they are asked to stand in ascending order with respect to  their heights, B is in the middle. 

A.Only (1) is correct
B.Only (1) and (3) are correct 
C.All are correct 
D.All are incorrect

Answer: A

Solution: 
B is shorter than C, so B is not the tallest.Thus (1) is correct. B and E are shorter than C. So, it cannot be concluded that B is shorter to E. Thus (2) is incorrect. 
A single definite order of heights cannot be obtained from the given information. So (3) is incorrect.

14. If F, another friend is taller than C, how many of them will be between F and E according to their height?

A.One
B.Two
C.Three
D.None of these

Answer: D

Solution: 
Since no definite order of height can be obtained.So it cannot be determined for sure how many persons lie between F and E.

15. If a selection is to be made among them who would be relatively older and also taller, who among them should be chosen?

A.A
B.B  
C.C  
D.D

Answer: B

Solution: 
A and C are youngest so they cannot be selected. D is shorter than two persons A and C. B is shorter than C only and is only relatively order. So, B will be selected.
E is younger than B.

16. Based on the given Statements, You are required to evaluate which conclusion follows.
 (A) If the 1st statement follows
 (B) If the 2nd statement follows
 (C) If both follows
 (D) If none follows

 Statement:
 All Doctors are engineers.   All Engineers are Advocates

Conclusion:
1. All Advocates are Doctors
2. All Doctors are Advocates

A.If the 1st statement follows
B.If the 2nd statement follows
C.If both follows
D.If none follows

Answer: B

Solution: 
Both are SAP type premises, hence, the conclusion may be SAP type. Incase of first conclusion the term 'Advocate' which is distributed is not distributed in question

17. Statement: Some Chairs are Furniture. Some Furniture is Tables Conclusion: 1. Some Tables are Chairs 2. Some furniture is chairs

A.If the 1st statement follows
B.If the 2nd statement follows
C.If both follows
D.If none follows

Answer: D

Solution: 
Both Statements are SIP type or particular. Hence, No conclusion is possible.

18. Statement: All flowers are buds. No bud is bush Conclusion: 1. No bush is flower 2. All flowers is flower

A.If the 1st statement follows
B.If the 2nd statement follows
C.If both follows
D.If none follows

Answer: A

Solution: 
First statement is SAP and second statement is SEP, ie, Universal negative, from which we will get only SEP.

19. Statement: No cat is elephant. No elephant is animal Conclusion: 1. No cat is animal 2. Some elephant is cat

A.If the 1st statement follows
B.If the 2nd statement follows
C.If both follows
D.If none follows

Answer: D

Solution: 
Combination Universal negative premises will produce no conclusion

20. Statement: All monkeys are animals. Anil is an animal Conclusion: 1. Anil is a monkey 2. All monkey are animals

A.If the 1st statement follows
B.If the 2nd statement follows
C.If both follows
D.If none follows

Answer: D

Solution: 
The middle term 'animal' has not been distributed at least once in the premises.

21. In  a given code SISTER is coded as 535301. UNCLE as 84670 and BOY as 129. Find out the code for RUSTIC?

A.633185
B.185336
C.363815   
D.581363

Answer: B

Solution: 
In this code the alphabets are coded as follows S I S T E R U N C L E B O Y 5 3 5 3 0 1 8 4 6 7 0 1 2 9 If we apply this method, the code comes out to be 185336

22. In a certain code REASON is written as 621754 and TRUTH as 86983. Find out the codes for TREASON?

A.7548261
B.8621754
C.7452861
D.2865614

Answer: B

Solution: 
T = 8; R =6; E =2; A =1; S =7; O =5; N =4

23. Which should be the seventh letter to the right of 18th letter from the right if second half of the alphabet is reversed. A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

A.X
B.W   
C.L
D.Y

Answer: A

24. In a certain language 'rpq' means 'Mintu is boy'; 'srq' means 'Mintu is want'; 'tqo' means 'Bholi is girl'; 'soq' means 'Bholi is want'. then what should be the indication for 'bholi' and 'mintu'.

A.o ,p  
B.r, p
C.t, q 
D.o, r

Answer: D

25. In A Certain Code language "APPROACH" is written as "YQNSMBAI" then "VERBAL" will be written as

A.TFPCYN
B.TFPCYM  
C.TFPYCM   
D.TFPCNY 

Answer: B

26. Read the passage and answer the questions given below:

For years now, critics of United States cities have pictured city centers as empty places, avoid of life. Fortunately, a recent trend in urban development is making some cities lively. One example of this trend is Baltimore's Harbor place, a stunning waterfront complex of one hundred shops set in glass pavilions. Not long ago, Baltimore's dockland 5 area,   like clock areas in other older cities, was a collection of abandoned warehouses. Now the area is expected to add thirty million dollars to Baltimore's annual tax base and to draw home buyers back to the city and away from the nearby Washington, DC area. Baltimore 
has long been a pioneer in urban renewal, not only building from scratch, as at Harbor place, but preserving and restoring buildings throughout the town center. Although 10 few cities show this much care for their old residential areas, the officials of many cities are starting to believe that central districts ought to be efficiently attractive to draw permanent residents to them. Several other cities built around water are also exploiting their easily accessible waterfront areas. San Francisco, in its Ghirardelli Square project, converted an old factory at the edge of the bay into a labyrinth of boutiques.  St. Louis 15 Savannah, Louisville, and Portland all have "riverside malls" in progress, while Boston's Quincy Market also on the waterfront , is expected to bring in 1.5 million  dollars in city taxes annually.  

This trend reflects an important change in social attitudes in the United States, brought on by new economic factors. In the 1960's, the availability of low-cost housing beyond 20 city limits caused many cities in the east and Midwest to lose residents, thus leaving city centers relatively empty of life. In the southwest a different phenomenon , the relentless impetus of cities like TU Houston, and Phoenix to extend their orders across the desert, has had much the same effect: centers full of skyscrapers and streets that are empty after five o'clock ,for years it seemed that the "ideal" home was tranquil suburban 25 residence. But recently, the rise in gas prices has made long automobile  journeys to work less tolerable. Trips of fifty miles are not uncommon for the suburban commuter. In addition, suburban property taxes have risen sharply as utility lines are stretched ever farther from central sources.30 The rise in house prices has increased the differential between city and suburban property; now it is generally cheaper to buy an old urban house than a ewer suburban one. Young working people, usually without children, are the most likely purchasers of urban homes. Following these people are huge projects including apartments, offices, and shops, all embracing the increasingly attractive belief that people should live, work, and shop within  35 as little traveling  distance as possible.

According to the passage, the officials of Baltimore expect the Harbor place complex to help solve which of the following problems? 
 I.  The lack of creation facilities in Baltimore.
II. Draw homebuyers back to the city.
III. The high rate of unemployment among employees of Baltimore's shipping industries.

A.I only
B.II only
C.I and III only
D.I, II and III

Answer: B

27. According to the passage, Baltimore differs from most other cities in the United States because it

A.Shows particular care for its old residential sections.
B.Competes with another major city for the home-buying market.
C.Concentrates most of its development projects in areas that are located away from its waterfront area
D.Has failed in its efforts to strengthen its tax base through major urban renewal projects

Answer: A

28. According to the author, Ghirardelli Square differs from Harbor place in that the Ghirardelli Square project

A.Lacks the accessibility of Harbor place.
B.Was developed cooperatively with a nearby city.
C.Has not significantly affected the shopping habits of city residents.
D.Includes a building that was already standing when the project began.

Answer: D

29. The author suggests that, in the United States, southwestern cities can be distinguished from eastern cities by the fact that

A.Cities in the southwest have declined at a different rate than have cities in the east.
B.Officials in southwestern cities have shown less interest in revitalizing their city centers than have officials in eastern cities.
C.Southwestern cities have had more success than have eastern cities in attracting new home buyers.
D.The centers of southwestern cities have lost residents for different reasons than have the centers of eastern cities

Answer: D

30. The author most likely puts the word “ideal” in quotation marks because he

A.Is quoting directly from another published source on a similar subject.
B.Is quoting directly from a homeowner he interviewed.
C.Believes that the ideal has changed in response to social aid economic factors.
D.Believes that the ideal is only attainable in the United States.

Answer: C



Bajaj Reasoning Test Model Papers

The reasoning is the next task at hand that will be a challenge in Bajaj Placement Examination. These individual Bajaj Reasoning Test Model Papers on each Reasoning discipline will help you understand how to score better in the Bajaj Reasoning Test.

1. In a certain code language, '+' means '*', '*' means '-', '-' means '/' and '/' means '+'. 16 * 4 / 4 + 14 - 2

A. 56 
B. 28 
C. 40 
D. 112 
E. 84

Answer: Option C

Solution:
The given expression
16 * 4 / 4 + 14 - 2
becomes
16 - 4 + 4 * 14 / 2
as per the given directions.
Using BODMAS rule,
16 - 4 + 4 * 14 / 2
= 12 + 56 / 2
= 12 + 28
= 40

2. 22 : 506 :: 27 : __

A. 675 
B. 756 
C. 702 
D. 783 
E. 800

Answer: Option B

Solution:
22 : 506 :: 27 : __
22 : (22)2 +22 :: 27 : (27)2 +27
This is of the form n : n2 +n.
(27)2 +27 = 756 is the next number.


3. (A)  The destiny of Asia will be shaped by the triangular relationship between the Asian nations, India, China and Japan.
(B)  India, China and Japan which have registered a phenomenal growth, over the last decade in particular, has acted as southern engines of growth for the whole world.

A. if statement (A) is the cause and statement (B) is its effect. 
B. if statement (B) is the cause and statement (A) is its effect. 
C. if both the statements (A) and (B) are independent causes. 
D. if both the statements (A) and (B) are effects of independent causes. 
E. if both the statements are effect of some common causes.

Answer: Option B

Solution:
Since the three countries are leading the economic growth of the whole world, they will shape the destiny of Asia. Hence, (B) is the cause and (A) is its effect.


4. Study the following information carefully and answer the given questions: 
A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and rearrangement:
Input: going but for crept te light sir
Step I: crept going but for te light sir
Step II: crept going light but for te sir
Step III: crept going light but for sir te
As per the rules followed in the above steps, find out in each of the following questions the appropriate step for the given input.

If the V step of an input is 'more pure soft cat not so sit at', what will be the II step?

A. at so more pure cat not soft sir 
B. more pure soft so sir cat at not 
C. more pure soft cat so sir at not 
D. more so sir soft pure cat at not 
E. Cannot be determined

Answer: Option E

Solution:
The words are arranged according to the number of letters they have, one at a time. The word with the maximum number of letters is put first. If two words have the same number of letter, we go alphabetical arrangement. We can't move backward.


5. Should the neighbouring country be given free food grain supply?
Arguments:
I. Yes, the country is severely affected due to a series of natural calamities.
II. No, this country has always been our enemy.

A. if only argument I is strong. 
B. if only argument II is strong. 
C. if either I or II is strong. 
D. if neither I nor II is strong. 
E. if both I and II are strong.

Answer: Option A

Solution:
"Free food grain supply" implies that the neighbouring country is in trouble. Statement I explains the troubles and is a strong argument. The fact that the other country is an enemy does not stop us from helping them as we have already understood that it is in trouble. Therefore statement II is a weak statement.

6. Arrange the given words in alphabetical order and tick the one that comes in the middle ?

A. Firmament 
B. Finish 
C. First 
D. Fissure 
E. Fiscal

Answer: Option C

Solution:
Finish, Firmament, First, Fiscal, Fissure

7. While expressing concern over the rapid pullout of foreign institutional investor (FII) money, the finance minister said that it is mainly due to the economic crisis in Europe and the pullout is adversely effecting the Indian stock market. FIIs said that they are in need of funds to stabilise their operations in the European markets.

A. There is no lock-in period for the FII money for pullout.
B. The pilled out FII money will be used by the institutions for their European operations.
C. Some FII money that was pulled out was invested in the Indian stock market.
D. The domestic institutional investors may also pull out of the Indian stock market.
E. The FIIs do not have sufficient money to handle European crisis and also to remain invested in the Indian stock market.
Which of the statements A, B, C, D and E mentioned above represents an inferences that can be drawn from the above statement?

A. A and E 
B. B alone 
C. C and E 
D. D alone 
E. E alone

Answer: Option E

Solution:
The statement does not indicate whether the FIIs pulled out after expiry of the lock-in period of there is no lock in period at all. Hence (A) is out of context. 
It is stated that the man reason for pullout of funds is the European crisis. From this it can be concluded that this money is going to be used in Europe. Hence (B) is a conclusion. 
It is stated that the pullout is affecting the Indian stock market. From this it may be understood that some of the FII money that is pulled out was earlier invested in the Indian stock market. But can't say definitely. 
Hence (C) is an not inference. 
When the stock market is adversely affected it is likely that the existing investers may also try to come out to avoid losses due to the melt down. Hence (D) is a possible effect of the consequences. 
The FIIs are pulling out money from India in the wake of the European crisis i.e they are taking out money from our place because there is a crisis at some other place. From this it can be understood that they need money to face the crisis and in that situation they are unable to keep invested in the Indian stock market. Statement (E) is the inference that can be drawn from the given information.

8. M 4 C @ F 7 1 $ A E N 9 H > 5 ? K ? 3 ? B J # G 8 D 6 I L 2

If the elements in the first half of the above sequence from the left are written in the reverse order, then which element is the tenth to the left of the twentieth element from the left?

A. 1 
B. 7 
C. F 
D. @ 
E. 3

Answer: Option B

Solution:
Given sequence is
M 4 C @ F 7 1 $ A E N 9 H > 5 ? K ? 3 ? B J # G 8 D 6 I L 2
When the elements of the first half of the sequence are written in reverse order, we get the following sequence.
5 > H 9 N E A $ 1 7 F @ C 4 M ? K ? 3 ? B J # G 8 D 6 I L 2
Twentieth element from the left is ? The element which is tenth to the left of '?' is '7'.

9. How many pairs of letters are there in the word SPONTANEOUS which have number of letters between them in the word one less than the number of letters between them in English alphabet?

A. Five 
B. One 
C. Four 
D. Two 
E. Three

Answer: Option A

10. MAD : FGJ : : RUN

A. ORK 
B. OSQ 
C. PRJ 
D. UXQ

Answer: Option A

Solution:
Each letter of the first group is moved three step backward to obtain the corresponding letter of the second group.

11. Choose the correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces:
19, 2, 38, 3, 114, 4, (....)

A. 228 
B. 256 
C. 352 
D. 456

Answer: Option D

Solution:
The sequence is a combination of two series: 
I. 19, 38, 114, (....)     II. 2, 3, 4 
The pattern followed in I is *2, *3, ... 
Missing number = 114 * 4 = 456.

12. During colonial times in America, juries were encouraged to ask questions of the parties in the courtroom. The jurors were, in fact, expected to investigate the facts of the case themselves. If jurors conducted an investigation today, we would throw out the case. This paragraph best supports the statement that

A. juries are less important today than they were in colonial times. 
B. jurors today are less interested in court cases than they were in colonial times. 
C. courtrooms today are more efficient than they were in colonial times. 
D. jurors in colonial times were more informed than jurors today. 
E. the jury system in America has changed since colonial times.

Answer: Option E

Solution:
The paragraph focuses on the idea that the jury system is different from what it was in colonial times. There is no support given for choices a, b, and c. Choice d is incorrect because, even though jurors in colonial times were expected to investigate and ask questions, this does not necessarily mean that they were more informed than today’s jurors.

13. Statement:
Should persons convicted of criminal offences in the past be allowed to contest elections in India?
Arguments:
I. No. Such persons can not serve the cause of the people and the country.
II. Yes. It is democracy - let people decide whom to vote.

A. If only argument I is strong 
B. If only argument II is strong
C. If either I or II is strong 
D. If neither I nor II is strong 
E. If both I and II are strong

Answer: Option B

Solution:
I is not true. Hence, I is not strong. II is strong because the choice of the people should be given supremacy.

14. Here are some words translated from an artificial language.
plekapaki means fruitcake
pakishillen means cakewalk
treftalan means buttercup
Which word could mean “cupcake”?

A. shillenalan 
B. treftpleka 
C. pakitreft 
D. alanpaki

Answer: Option D

Solution:
Pleka means fruit; paki means cake; shillen means walk; treft means butter; and alan means cup. Therefore, alanpaki means cupcake.

15. Choose out the odd one.

A. Calendar 
B. Year 
C. Date 
D. Month 
E. Day

Answer: Option A

Solution:
All others are parts of the calendar.




Bajaj English Test Sample Papers

Bajaj English Test, much like Verbal Ability will be based on Synonyms, Sentence Arrangement, Idioms and Phrases, Prepositions, Adjectives, etc. Regular practice is the key to success in this section.

1.  I ————————- for five hours.

A. Have been working 
B. Has been working 
C. Was working 
D. Am working

Answer: Option A

2.  A speech made to oneself.

A. speech 
B. intercourse 
C. dialogue 
D. soliloquy

Answer: Option D

3. VISIONARY

A. harbinger 
B. realist 
C. activist 
D. idealist 
E. pragmatist

Answer: Option B

Solution:
Visionary (dreamer, idealist) is an antonym of the word realist.

4. Marta had to pay off her ______ to the credit card company before she could get a mortgage.

A. stipend 
B. liability 
C. remuneration 
D. concession 
E. consolidation

Answer: Option B

Solution:
Liability (n.) is a debt or obligation; something for which one is liable.


5. One must have a positive attitude. Only then can one overcome the adversities of life.
(A) Unless one has a positive attitude one cannot overcome .....
(B) In order to overcome the adversities of life one must .....
(C) If one has to overcome the adversities of life, one must .....

A. Only A 
B. Only B 
C. A and B 
D. All the three 
E. A and C

Answer: Option D

Solution:
The two sentences imply that in order to overcome the adversities of life a positive attitude is necessary. This meaning is conveyed using all the three probable starters.

6. The candidates were tense --------- expectancy.

A. with 
B. in 
C. from 
D. on

Answer: Option A

7. Select the odd one out

A. Radio 
B. Flowers 
C. Priest 
D. Idol

Answer: Option A

8. REPRIMAND

A. criticise 
B. interfere 
C. vindicate 
D. scold 
E. express

Answer: Option D

Solution:
Reprimand means to scold or admonish.

9. Secularism on the one hand, can be seen as a positive freedom to hold any or no religious faith and on the other hand, it imposes _____ that prohibits the state from taking certain legal actions.
(A) anathema
(B) taboo
(C) maledictions
(D) limitations
(E) restrictions
(F) censure

A. A and B 
B. A and C 
C. C and F 
D. D and E 
E. B and F

Answer: Option D

Solution:
'Secularism' rules out A, B, C and E. 'Limitations' and 'restrictions' are apt in the context.

10. Lottery in which an article is assigned by lot to one of those buying tickets

A. Auction 
B. Raffle 
C. Audit 
D. Transit

Answer: Option B

Solution:
Raffle

11. I go to Madurai by ----- Vaigai Express

A. a 
B. an 
C. some 
D. the

Answer: Option D

12. A friend of mine phoned. He invited me to a party.
(A) A friend of mine phoned in order to .....
(B) A friend of mine phoned and .....
(C) While a friend of mine phoned .....

A. A and B 
B. B and C 
C. A and C 
D. Only C 
E. All the three

Answer: Option A

Solution:
Sentence 2 gives additional information which indicates the purpose for the telephone call. Hence 'in order to' 'so that' 'to' can be used to express the idea effectively. The use of 'while' is illogical.

13. Choose the correct spelt word out of the given alternatives.

A. Commison 
B. Comission 
C. Commisson 
D. Commission

Answer: Option D

14.  I am not wealthy (a) / so I cannot afford (b) / to buy a expensive car (c) / No error (d)

A. i am not wealthy 
B. so I cannot afford 
C. to buy a expensive car 
D. no error

Answer: Option C

15. To be over weighed is not the same as being obese.

A. Being over weighed 
B. To be over weight 
C. Being over weight 
D. Being over weight 
E. No correction required

Answer: Option D

Solution:
The comparison is between 'being overweight' and 'being obese'. As the second part of the sentence has 'being obese' parallelism demands that the first part also takes the same be-form. Hence, 'being overweight' is the correct way of expressing the idea.

Bajaj Placement Paper Syllabus:

Quantitative Aptitude Syllabus:

  • Probability
  • Permutations & Combinations
  • Algebra
  • Averages
  • Time Speed & Distance
  • Time & Work
  • Profit & Loss
  • Ratio & Proportion
  • Simple & Compound Interest
  • Percentage
  • Number Series
  • Mixtures & Alligations
  • Simplification
  • Number System
  • Heights and Distances
  • Geometry & Mensuration
  • Data Sufficiency
  • Logarithms
  • Progressions
  • LCM and HCL
  • Pipes and Cisterns
  • Partnership
  • Boats and Streams
  • Areas, Volumes

Reasoning Syllabus:

  • Number Series
  • Letter Series
  • Analogies
  • Puzzles
  • Syllogisms
  • Binary Logic
  • Clocks & Calendars
  • Cubes & Dice
  • Classification 
  • Blood Relations
  • Coding-Decoding
  • Data Sufficiency
  • Seating Arrangement
  • Venn Diagrams
  • Problem Solving
  • Coded Inequalities
  • Double Lineup
  • Logical Deductions
  • Routes & Networks
  • Grouping & Selections
  • Evaluating Course of Action
  • Statements and Conclusions
  • Mathematical and Computer Operations
  • Critical Reasoning
  • Inferences
  • Situation Reaction Test
  • Decision Making
  • Symbols and Notations
  • Direction Sense Test
  • Logical Sequence Of Words
  • Assertion and Reason
  • Verification of Truth of the Statement
  • Statements and Assumptions
  • Data Interpretation

Verbal Ability Syllabus:

  • Synonyms
  • Antonyms
  • Sentence Completion
  • Spelling Test
  • Passage Completion
  • Sentence Arrangement
  • Idioms and Phrases
  • Para Completion
  • Error Correction (Underlined Part)
  • Fill in the blanks
  • Synonyms
  • Prepositions
  • Active and Passive Voice
  • Spotting Errors
  • Substitution
  • Transformation
  • Sentence Improvement
  • Joining Sentences
  • Error Correction (Phrase in Bold)
  • Articles
  • Gerunds
  • Identify the Errors
  • Plural Forms
  • Odd Words
  • Prepositions
  • Suffix
  • Tense
  • Adjectives
  • Homophones
  • Identify the Sentences
  • Nouns
  • Prefix
  • Sentence Pattern
  • Tag Questions
Download Bajaj Placement Papers PDF: Click Here


Dear readers, the syllabus and Bajaj Placement Papers provided here are helpful to you. Sometimes companies may change their syllabus and exam pattern. So keep a look on company official website for the latest syllabus.