Aricent Placement Papers 2016-2017 - Interview Questions

Advertisements


Placement papers of Aricent 2016-2017. Learn and practice the placement papers and interview questions answers of Aricent and find out how much you score before you appear for your next interview and written test.

You can also see: Aricent Test Pattern and Syllabus

Aricent Placement Papers - Interview Questions:

1.  Answer the questions on the basis of the information given below.Four girls Robin, Mandy, Stacy, Erica of four families Miller, Jacob, Flure and Clark prepare four salads using the fruits Apples, cherries, bananas, grapes .Each girls uses 3 fruits in her salad. No body has the same combination. 
1. Robin not a Miller girl uses apples.
2. Miller and Mandy uses apples and cherries.3. Clark uses cherries and grapes but Flure uses only one of them. 4. Erica is neither Clark nor Flure. 
     Which is robin's fruit combination?


    A.Apples, cherries, Bananas
    B.Apples, Cherries, Grapes
    C.Apples, Grapes, Bananas
    D.Cherries, Grapes, Bananas

    Answer: D 

Explanation:
    Miller family must fit into 1st or 2nd combination (according to 2nd condition) => Robin does not belong to Miller family. Therefore robin does not fit
    into 1st and 2nd combination. => But Robin uses apple. Therefore, exactly robin fits into 4th combination.

2. Which is robin's family ?

    A.Miller        B.Jacob        C.Flure        D.Clark

    Answer: B


Explanation:
    From the 3rd condition. Flure uses only one of them between cherries and grapes. Therefore Flure family must fit into 1st or 4th combination.
    If we assume that flure fits into 1st combination, the status of solution is like this: A C B _________ Flure A C G _________ ________ B G C
    _________ ________ G A B Robin _________ => Now according to 2nd condition, Miller must fit into 2nd combination only. And according to 3rd
    condition, Clark must fit into 3rd condition only. Therefore Jacob will fit into the 4th combination, i.e. A C B ________ Flure A C G ________
    Miller B G C ________ Clark G A B Robin Jacob

3. Which is the combination by Erica ?

    A.Apples, cherries, Bananas        B.Apples, Cherries, Grapes        C.Apples, Grapes, Bananas        D.Cherries, Grapes, Bananas

    Answer: B

    Explanation:
    Now according to 4th condition, Erica must fit into 2nd combination. A C B Flure A C G Erica Miller B G C Clark G A B Robin Jacob

4. Which fruit is not used by Mandy?

    A.Cherries    B.Grapes        C.Apples        D.Bananas

    Answer: B

    Explanation:
    And according to 2nd condition Mandy must fit into the 1st combination. The left over is 3rd combination and therefore Stacy fits there. i.e.
    A C B Mandy Flure A C G Erica Miller B G C Stacy Clark G A B Robin Jacob

5. Answer the questions on the basis of the information given below.  S L I D E (-) D EA N --------------------------------- 3 6 5  1 each of 7 digits from 1,2,3,4,5,6 & 9   is represented by letter in the subtraction of problem above. Which letter is represented by the number "3"?

    A.L        B.E        C.N        D.NONE

    Answer: A

    Explanation:
    3 6 5 1 (+) D E A N ----------------------------------- S L I D E It is given in the question that each of 7 digits 1,2,3,4,5, 6 & 9 is represented by a.
    Different letter in the above problem it is clear that 3+D+carry [If any] is equal to SL. But as it is clear that highest sum of there given no.
    can be (9+6+1)=16 so S = 1 Now it is also clear that D is either 6 or 9 but D cannot be 6, because in that case L, is equal to 0, which is not possible.
     So D = 9 Now from that it is clear that L Letter is either 2 or 3 & A=4, It is also clear that E cannot be equal to 5,4,3,2,1 So E=6 Now we can help of
     above conclusions. Ans. to question no. (a) = L

6. Which letter is represented by the no "5"?

    A.E        B.N        C.L        D.NONE

    Answer: B

7. Which no is presented by the letter "E"?


    A.9        B.6        C.4        D.NONE

    Answer: B

    Explanation:
    S L I D E (-) D EA N --------------------- 3 6 5 1 3+D+carry [If any] is equal to SL. But as it is clear that highest sum of there given number
    can be (9+3+1) =14 so S = 1. Now it is also clear that D is either 6 or 9 but D cannot be 6, because in that case L is equal to 0, which is not possible.
    So D = 9 and E cannot be equal to 5, 4,3,2,1. So, E = 6.

8. Which letter is presented by the no "6" ?

    A.N        B.A        C.I        D.E

    Answer: D

    Explanation:
    S L I D E (-) D EA N --------------------- 3 6 5 1 3+D+carry [If any] is equal to SL. But as it is clear that highest sum of there given number
    can be (9+3+1) =14 so S = 1. Now it is also clear that D is either 6 or 9 but D cannot be 6, because in that case L is equal to 0, which is not possible.
    So D = 9 and E cannot be equal to 5, 4,3,2,1. So, E = 6.

9. Which letter is presented by the no "1" ?


    A.I        B.N        C.S        D.NONE

    Answer: C

    Explanation:
    S L I D E (-) D EA N --------------------- 3 6 5 1 3 + D + carry [If any] is equal to SL. But as it is clear that highest sum of there given number
    can be (9+3+1) =14 so S = 1.

10. The average weight of a class of 100 students is 45 kg. The class consists of two sections, I and II, each with 50 students. The average weight WI of  Section I is smaller than the average weight WII of Section II. If the heaviest students say Deepak of Section II is moved to Section I and the lightest  student say Poonam of Section I is moved to Section II, then the average weights of the two sections are switched, i.e., the average weight of Section I becomes WII and that of Section II becomes WI. What is the weight of Poonam? A. WII - WI = 1.0 B. Moving Deepak from Section II to I makes the
     average weights of the two sections equal.


    A.using I only    B.using II only        C.using both I and II        D.Cannot be Determined

    Answer: C

    Explanation:
    Let the weights of Deepak and Poonam be d and p respectively. (50WII + 50WI)/100 = 45 ∴ WII + WI = 90 ______
    (1) 50WI + d - p = 50WII 50WII - d + p = 50WI ∴ 50(WII - WI) = d - p ______ (2) From Statement A, WII - WI = 1 ______ \
    (3) From (1), (2) and (3), WI and WII can be found. Also, d - p = 50 ______ (4) However this information does not give us the value of p.
     Statement A is insufficient to answer the question. From Statement B, 49(WI + d) = 51(WII - d) ∴ 51WII - 49WI = 100d ______
    (5) This alone cannot help us find the value of p. Statement B is insufficient to answer the question. Considering both statements together,
    we have values of WI and WII, which can be substituted in (5) to find d, which can be used to find p using (4). Hence, option C. 



You can also read: Apps Associates Placement Papers

11. Consider integers x, y and z. What is the minimum possible value of x2 + y2 + z2 ? A. x + y + z = 89 B. Among x, y, z two is equal.

    A.using I only        B.using II only        C.using both I and II        D.Cannot be Determined

    Answer: A

    Explanation:
    Statement A: x + y + z = 89 x2 + y2 + z2 will be minimum when x = y = z = 89/3 But 89/3 is a non-integer.
    ∴ We consider integer values of x, y, z which are as close as possible to 89/3. We get two cases:
    1. x, y, z = 30, 30, 29 x2 + y2 + z2 = 2641 + 2. x, y, z = 31, 29, 29 x2 + y2 + z2 = 2643 Minimum possible value of x2 + y2 + z2 is 2641.
    Thus statement A is sufficient to get the answer. Though statement B states a fact related to the minimum value, it is not necessary to arrive
    at the minimum value. Hence, option A.

12. Rahim plans to draw a square JKLM with a point O on the side JK but is not successful. Why is Rahim unable to draw the square?
     A. The length of OM is twice that of OL. B. The length of OM is 4 cm.


    A.using I only        B.using II only        C.using both I and II        D.Cannot be Determined

    Answer: A

    Explanation:
    Let p be the side of square JKLM. From Statement A, OM = 2 × OL OM is maximum when it is the diagonal of the square and has length p
    When OM is maximum, OM = OL ∴ OM ≠2 × OL if O lies on JK. ∴ Rahim is unable to draw the square. Hence, option A.

13. ABC Corporation is required to maintain at least 400 Kilolitres of water at all times in its factory, in order to meet safety and regulatory requirements.
     ABC is considering the suitability of a spherical tank with uniform wall thickness for the purpose. The outer diameter of the tank is 10 meters.
     Is the tank capacity adequate to meet ABC's requirements? A. The inner diameter of the tank is at least 8 meters. B. The tank weighs 30,000 kg  when empty, and is made of a material with density of 3 gm/cc.


    A.using I only        B.using II only        C.using both I and II        D.Cannot be Determined

    Answer: B

  Explanation:
    Let the inner radius be r meter. Capacity of tank = (1 m3 = 1 kilolitre) From statement A, since r = 4m.Capacity of tank > 256 m3 Since
    the capacity needed is more than 256 m3 statement A is insufficient. From statement B, Volume of
    the material of tank = mass/density = 30000kg/(3 gm/cc) = 10,000,000 cm3 = 10 m3 Hence the inner
    volume of tank = Outer volume - Volume of material of tank Therefore, we can say that the tank capacity is adequate. Hence, option B

14. How long will it take for two pipes A and B to fill an empty cistern if they worked alternately for an hour each? A. Working alone, Pipe A can fill the cistern in 40 hours. B. Pipe B is one third as efficient as Pipe A.

    A.using I only        B.using II only        C.using both I and II        D.Cannot be Determined

    Answer: C

 Explanation:
    From statement A, we know that Pipe A can fill the tank in 40 hours. However, this information is not sufficient as we do not have the data for Pipe B.
    question. From statement B, we know that Pipe B is one third as efficient as pipe A. However, we do not know the rate at which Pipe A fills the tank.
    Hence, we will not be able to find the rate at which Pipe B fills the cistern. Therefore, statement B alone is not sufficient to answer the question.
    Now, if we combine the two statements, we know that Pipe A take 40 hours to fill the cistern. Pipe B takes 120 hours to fill the cistern.

15. A game consists of tossing a coin successively. There is an entry fee of Rs. 10 and an additional fee of Re. 1 for each toss of the coin.
     The game is considered to have ended normally when the coin turns heads on two consecutive throws. In this case the player is paid Rs. 100.
     Alternatively, the player can choose to terminate the game prematurely after any of the tosses. Ram has incurred a loss of Rs 50 by playing this game.
     How many times did he toss the coin? A. The game ended normally. B. The total number of tails obtained in the game was 138.


    A.using I only        B.using II only        C.using both I and II        D.Cannot be Determined

    Answer: B

 Explanation:
    From both statements individually. If x is the number of tosses he took, from statement A we get the equation 10 + x -100 = 50. Thus x = 140.
    From statement B individually, we have x > 138. Thus we are sure he has paid up more than 148. If he incurs a loss of only Rs. 50, the game has
     to end normally. Thus the above state of his taking 150 shots with first 138 as tails and 139 and 140 throw as tails is the scenario.
    With no other scenario will a loss of just 50 and 138 tails show up.

16. What is the value of X, if X and Y are two distinct integers and their product is 30 ? A. X is an odd integer B. X > Y

    A.using I only        B.using II only        C.using both I and II        D.Cannot be Determined

    Answer: D

 Explanation:
    Statement A: From this statement, we know that the value of X is odd. Therefore, X can be one of the following values: 1, -1, 3, -3, 5, -5.
    So, using the information in statement I we will not be able to conclusively decide the value of X. Hence, statement I alone is not sufficient to
    answer the question. Statement B: From this statement, we know that the value of X > Y. From the given combinations, X can take more than one
    value. Hence, using the information in statement II, we will not be able to find the value of X. Combining the two statements, we know that X is
    odd and that the value of X > Y. The combinations that satisfy both the conditions include X taking the value of -1, -3 and -5.

17. What is the length of a running train crossing another 180 meter long train running in the opposite direction?
     A. The relative speed of the two trains was 150 kmph. B. The trains took 9 seconds to cross each other.


    A.using I only        B.using II only        C.using both I and II        D.Cannot be Determined

    Answer: A

 Explanation:
    Let the two trains of length a meters and b meters be moving in opposite directions at u m/s and v m/s. Time taken to cross
    each other (a+ b) / (u+ v) sec Now, b = 180, u + v = 150* (5/18) =(125/ 3) m/sec 9 = (a + 180)/ (125/3) a = (375 - 180) = 195 m.

18. Is m divisible by 6 ? A. m is divisible by 3. B. m is divisible by 4.

    A.using I only        B.using II only        C.using both I and II        D.Cannot be Determined

    Answer: C

 Explanation:
    From statement A we know that m is divisible by 3. However, this does not answer the question if m is also divisible by 2. Hence,
    statement (A) alone is not sufficient. From statement (B) we know that m is divisibly by 4. If m is divisible by 4, then m should surely
    be divisible by 2. However, from statement (B) alone we do not know if m is divisible by 3. Therefore, statement (B) alone is also not sufficient.
    Combining the two statements, we know that m is divisible by 3 and by 4. Hence, we can conclude that m is divisible by 6. Choice C is correct.

19. The Parallelogram ABCD, the line CD has midpoint E from line AB, then the ration of Triangle AED / parallelogram ABCD =

    A.2:1        B.1:2        C.4:1        D.1:4

    Answer: D

 Explanation:
    Line joining from AD and BC divides the parallelogram into 4 equal parts . Therefore the area of ABCD = 4 area of AED;
    Area of AED/Area of ABCD = ¼

20. Which one of the following is not a prime number?

    A.61           B.71        C.31          D.91

    Answer: D

  Explanation:
    91 is divisible by 7. So, it is not a prime number.



You can also read: Ashok Leyland Placement Papers

21. Find the next letter series ? R, M, ?, F, D, ?

    A.C, B        B.J, H        C.B, H        D.I, C

    Answer: D

 Explanation:
    Letters are in reverse order in which from the last 0,1,2,3 and 4 letters are missing between two consecutive letters.

22. Last year Mr. Basu bought two scooters. This year he sold both of them for Rs 30,000 each. On one, he earned 20% profit, and on the other he made a 20% loss.
     What was his net profit or loss ?


    A.He gained less than Rs 2000    B.He gained more than Rs 2000                   C.He lost less than Rs 2000        D.He lost more than Rs 2000

    Answer: D

 Explanation:
    By the direct approach, % Loss = x2 /100 = 202/ 100 = 4 Actual loss = Rs 60,000 × 4% = Rs 2400 and (2400 > 2000)

23. Out of two -thirds of the total number of basket-ball matches, a team has won 17 matches and lost 3 of them. What is the maximum number of matches that the team can lose and still win three-fourths of the total number of matches, if it is true that no match can end in a tie ?

    A.4        B.6        C.5        D.3

    Answer: A

 Explanation:
    The team has already played 17 (won) + 3 (lost) = 20 matches. These constitute two-thirds of the total matches. Thus the total number of matches is 30.
    If the team is supposed to win three-fourths of these, it has to win 22.5, i.e. 23 matches in all. There are (30 - 20) = 10 matches remaining.
    So the team has to win (23 - 17) = 6 of these 10 matches, i.e. it can lose no more than (10 - 6) = 4 matches.

24. In an election contested by two parties, Party D secured 12% of the total votes more than Party R. If party R got 132,000 votes, by how many votes did it
     lose the election ?


    A.300,000        B.168,000        C.36,000        D.24,000

    Answer: C

 Explanation:
    Let the percentage of the total votes secured by Party D be x% Then the percentage of total votes secured by Party R = (x - 12) % As there are
    only two parties contesting in the election, the sum total of the votes secured by the two parties should total up to 100% i.e.,
    x + x - 12 = 100 2x - 12 = 100 or 2x = 112 or x = 56%. If Party D got 56% of the votes, then Party got (56 - 12) = 44% of the total votes.
    44% of the total votes = 132,000 T = 132,000*100/44 = 300,000 votes. Votes secured by D = 168,000 Ans: Votes secured by D - Votes secured
    by R = 36,000

25. If a number 774958A96B is to be divisible by 8 and 9, the values of A and B, respectively, will be:

    A.7,8        B.8,0        C.5,8        D.NONE

    Answer: B

 Explanation:
    Since the number is divisible by 8, its last 3 digits are divisible by 8. 960 or 968 are the two possible options, so B is either 0. or 8.
    Since the number is divisible by 9, the sum of its digits is divisible by 9. Adding the digits, we get (55+ A + B) is a multiple of 9. If B = 8,
    a must be 9, but no such option is given. If B = 0, A = 8. then (A, B) = (8, 0)

26. In the first 10 overs of a cricket game, the run rate was only 3.2. What should be the run rate in the remaining 40 overs to reach the target of 282 runs?

    A.6.25        B.6.75        C.6.5        D.NONE

    Answer: A

 Explanation:
    Required run rate = [282 - (3.2 x 10) ]/40 = 250/40 = 6.25

27. If Sn denotes the sum of the first n terms in an Arithmetic Progression and S1: S4 = 1: 10 Then the ratio of first term to fourth term is:

    A.1: 3        B.2: 3        C.1: 4        D.1: 5
   
    Answer: C

 Explanation:
    Use Sn = (n/2)[ 2a + (n-1)d] and Tn = a + (n - 1) d S1/S4 = 1/10 = a/ (4/2) [2a + 3d] 6a = 6d or a = d Therefore T1/T4 = a/ (a+ 3d) = a/4a = ¼

28. Excluding stoppages, the speed of a bus is 54kmph and including stoppages, it is 45 kmph. For how many minutes the bus stop per hour ?

    A.9        B.10        C.12        D.20

    Answer: B

 Explanation:
    Due to stoppage it covers 9km less Time taken to cover 9km = (9/54)*60 = 10 min.

29. Two liquids A and B are in the ratio 5: 1 in container 1 and in container 2, they are in the ratio 1: 3. In what ratio should the contents of the two containers be mixed so as to obtain a mixture of A and B in the ratio 1: 1 ?

    A.2: 3        B.4: 3        C.3: 2        D.3:4

    Answer: D

 Explanation:
    Let the ratio of contents of the two containers be x and y. Then, quantity of a liquid A in the mixture = 15x/6 + 1y/4 and quantity of liquid B is the
    mixture = 1x/6 + 3y/4 Given: 5x/6 + y/4 = 1/1 ----> 5x/6 - x/6 = 3y/4 - y/4 x/6 + 3y/4 or 4x/6 = 2y/4 ---> x/y = 3/4.

30. The price of a Maruti car rises by 30% while the sales of the car came down by 20%. What is the percent change in the total revenue ?

    A.-4%        B.-2%        C.4%        D.0

    Answer: C

 Explanation:
    Let the original price and sale be 10 unit each. Then original revenue collection = 10 X 10 = 100 New price = 10 X 1.3 = 13,
    New Sale = 10 X 0.8 = 8 New revenue collection = 104 Hence revenue is increased by 4%.



Share This Job Opening...!!





About www.allindiajobs.in

All India Jobs is one of the top fresher job sites in India with over 1000 companies listing jobs online. If you are looking for best careers in India then you are at right place. You can find IT software jobs, bank jobs, bpo jobs, mba jobs, govt jobs, walkin for fresher, engineering jobs, railway jobs, medical or pharma jobs, internship jobs etc. Also we provide latest placement papers for freshers to practice for mnc company written online exams. www.allindiajobs.in is one of the the best recruitment websites in india.