ABB Placement Papers PDF Download 2017-2018 | Aptitude, Reasoning & Verbal Ability Model Papers

ABB Placement Papers
ABB Placement Papers PDF Download 2017-2018 | Aptitude, Reasoning & Verbal Ability Model Papers. Are you looking for easy way to build your career in ABB Recruitment? Good News for those candidates who are eagerly browsing for ABB Placement Papers PDF. With the help of this placement papers pdf candidates can get Aptitude, Reasoning and English model papers at one place. In this article, we have uploaded ABB Placement Papers, ABB Test Pattern along with ABB Sample Papers. By preparing according to the ABB Model Papers contenders will get an idea and find out how much you score before you appear for your Interview and written test.

Latest ABB Placement Papers 


By making a planner and practice the provided placement papers and ABB Interview questions. This will help the applicants to analyze in which area they are weak and have to spend more time to achieve their goal of clearing the written exam and further move to next rounds. In this review, we have arranged Aptitude, Reasoning and English model papers along with solutions to crack the ABB Written Test. For more updates book mark this page All India Jobs.

Before going to participate in the ABB Online Test you should always check ABB Syllabus and ABB Test Pattern. Sometimes companies may change their exam pattern and syllabus. It is highly appreciable if candidates can check the official website to avoid further complications. To help the candidates we are providing ABB Placement Papers in PDF Format. Interested people can download them for offline preparation.

ABB Aptitude Test Placement Papers


In this review, we have uploaded ABB Aptitude Test Question and Answers with detailed explanation. Before going to attend for the ABB Recruitment candidates should refer the provided sample questions to get the best result.


1. In the following choose the word which express the meaning of the         same word SACROSANCT

    A.too important        B.worship        C.sacrifice        D.best
   
Answer: A


2. WHIMSICAL

    A.victorious        B.swift            C.fanciful            D.momentary

Answer: C

3. Candid

    A.Frank            B.close            C.dignity            D.happy

 Answer: A

4. Specification

    A.pointing        B.Documentation        C.reasoning        D.advertising

 Answer: B

5. Extradict

    A.addiction        B.logical            C.Deport            D.important
   
  Answer: C

6. Read the passage and answer that follow on the basis of instruction provided in the passage Passage 1 In country X, democratic, conservative and justice parties have fought three civil wars in twenty years. TO restore stability an agreement is reached to rotate the top offices President, Prime Minister and Army Chief among the parties so that each party controls one and only one office at all times. The three top office holders must each have two deputies, one from each of the other parties. Each deputy must choose a staff composed of equally members of his or her chiefs party and member of the third party.    When Justice party holds one of the top offices, which of the following cannot be true

 A.Some of the staff members within that office are    

 B.Some of the staff members within that office are    
 C.Two of the deputies within the other offices are    
 D.Two of the deputies within the other offices are

Answer: A

7. When the democratic party holds presidency, the staff of the prime minister's deputies are composed 


I. One-fourth of democratic party members 
II. One-half of justice party members and one-fourth of conservative party members 
III. One-half of conservative party members and one-fourth of justice party members.
 

A.I only       B.I and II only        C.II or III but not both    D.I and II or I and III

Answer: A

8. Which of the following is allowable under the rules as stated:

    A.More than half of the staff within a given office    

    B.Half of the staff within a given office belonging    
   C.Any person having a member of the same party as    
   D.Half the total number of staff members in all

Answer: A

9. The office of the Army Chief passes from Conservative to Justice party. Which of the following must be fired.

    A.The Democratic deputy and all staff members        

    B.Justice party deputy and all his or hers staff        
    C.Justice party deputy and half of his Conservative    
    D.The Conservative deputy and all of his or her

 Answer: A


10. Complete the sentence with suitable word . Fate smiles ...... those who untiringly grapple with stark realities of life

    A.with            B.over            C.on            D.round

 Answer: C

11. The miser gazed ...... at the pile of gold coins in front of him.

    A.avidly            B.Admiringly        C.thoughtfully        D.Earnestly

  Answer: A

12. Catching the earlier train will give us the ...... to do some shopping.

    A.chance            B.luck            C.possibility        D.occasion

  Answer: A

13. I saw a ...... of cows in the field.

    A.group            B.herd            C.swarm            D.flock

 Answer: B

14. The grapes are now ...... enough to be picked.

    A.ready            B.mature            C.ripe            D.advanced

 Answer: C

15. Success in this examination depends ...... hard work alone.

    A.at            B.over            C.for            D.on

 Answer: D

16. In the following choose the word which express the opposite meaning of the same word ENORMOUS

    A.Soft            B.Average        C.Tiny            D.Weak

 Answer: C

17. COMMISSIONED

    A.Started            B.Closed            C.Finished        D.Terminated

 Answer: D

18. EXODUS

    A.Influx            B.Home-coming        C.Return            D.Restoration

 Answer: A

19. RELINQUISH

    A.Abdicate        B.Renounce        C.Posses            D.Deny

 Answer: C

20. EXPAND

    A.Contract        B.Condense        C.Congest        D.Conclude
   
 Answer: B


21. A 20 litre solution conatins oil and kerosene in the ratio 3 : 5, replace 4 litres of mixture with 4 litres of kerosene what will be the ratio of oil and kerosene?

    A.3/5            B.3/7            C.3/8            D.1/4

 Answer: B

Solution:
   

When 4 liters are taken out of 20ml, amount of oil in remaining 16 lt = 3/8 * 16 = 6 Hence the remaining 10 litres would be kerosene Now additional 4 litres of kerosene is added to the solution.
 So total quantity of kerosene = 14 litres Ratio of oil:kerosene = 6/14 = 3/7

22. Find the value of (999 - 1)(999 - 2)........(999 - n). Where maximum number of digits in n is 3

    A.5            B.3            C.0            D.1

 Answer: C

Solution:
    When n = 999, the entire product becomes zero

23. In a classroom the average height of all the boys was 170 cm. Rahim recently join the class which originally had 20 boys increased the average to 171cm. Then find the height of Rahim?.


    A.190            B.185            C.191            D.181

 Answer: C

 Solution:
 Before Rahim joined the total height of all the boys = 170 X 20 = 3400. New  average = (Total height of all students + height of rahim)/21 = 180 Therefore  (3400 + height of rahim)/21 = 171 Therefore height of Rahim = 3780 - 3400 =  191 cms

24. Find the sum of all terms in the series 1, 1/2,1/4 .....

    A.3            B.2            C.5            D.4

  Answer: B

  Solution:
  This is a GP with a = 1, and r = 1/2. Since r < 1 this is an infinite geometric    series. Hence sum of all terms = a/(1 - r) = 1/(1 - 1/2) = 2

25. Consider the following series: 3, 4, 6, 9, 13, ____ What comes next?

    A.15            B.16            C.17            D.18

 Answer: D

 Solution:
    D (3+1=4; 4+2=6; 6+3=9; 9+4=13; 13+5=18)

26. Directions for questions 26 to 30: Select the alternative that logically follows from the two given statements. All scientists are fools. All fools are literates

A.All literates are scientists        

B.All scientists are literates        
C.No scientists are literates        
D.Both (a) and (b) are correct

Answer: B

27. No apple is an orange. All bananas are oranges.

    A.All apples are oranges        

    B.Some apples are oranges         
    C.No apple is a banana        
    D.None of the above

 Answer: A

28. All pens are elephants. Some elephants are cats.

    A.Some pens are cats        B.No pens are cats            C.All pens are cats            D.None of the above

 Answer: D

29. All shares are debentures.No debentures are deposits.

    A.All shares are deposits        

    B.Some shares are deposits           
    C.No shares are deposits        
    D.None of the above

  Answer: C

30. Many fathers are brothers. All brothers are priests

    A.No father is a priest        

    B.Many fathers are not priests      
    C.Many fathers are priests        
    D.Both (b) and (c)

 Answer: B






ABB Reasoning Test Sample Papers

1. If * means /, - means *, / means + and + means -, then (3 - 15 / 19) * 8 + 6 = ?

A. 8 

B. 4 
C. 2 
D. -1

Answer: Option C


Solution:

Using the correct symbols, we have: Given expression = (3 * 15 + 19) / 8 - 6 = (45 + 19) / 8 - 6 = 64 / 8 - 6 = 8 - 6 = 2

2. 225 : 400 :: 625 : __


A. 767 

B. 729 
C. 961 
D. 900 
E. 1024

Answer: Option D


3. Effect: The government has decided to take up the irrigation projects on war footing and complete all of them in the next two years.

Which of the following can be possible cause for the above effect?

A. The farmers in drought prone areas can look forward to brighter days. 

B. Scientists predicted very low rainfall for the next seven years. 
C. The ruling party may get good support from the agriculturists. 
D. Frequent floods are causing havoc in the life of those living in low lying areas. 
E. Tidal energy forms only 8% of the total energy generation in India while it is more than 25% in most of the developing countries.

Answer: Option B


Solution:

Choice (a) indicates what happens on completion of projects. It is not a cause.
According to (b) there is apprehension that rainfall may be very less in near future. This may prompt the government to complete the irrigation projects at the earliest. Hence, (b) is a possible cause.
Choice (c) talks about the political gain that the government may get by completing the projects. It is an after effect but not a cause.
Floods do not have any relation to project works. Hence, (d) is not a possible cause.
Choice (e) provides comparison between various countries in terms of percentages. It does not provide any absolute value; neither does it give any indication of necessity for increasing the production of tidal energy. Hence, (e) is not a possible cause.

4. Study the following information carefully and answer the given questions: 

A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and rearrangement:
Input: 25 280 345 36 93 147 550
Step I: 550 280 345 36 93 147 25
Step II: 550 345 280 36 93 147 25
Step III: 550 345 280 147 93 36 25
This is the final arrangement and step III is the last step for this input.

If following is the first step for an input, what will be the fourth step?

Step I: 498 175 292 96 79 387 158

A. 498 387 292 175 158 79 96 

B. 498 387 292 175 96 158 79 
C. 498 387 292 175 158 96 79 
D. 498 387 292 175 79 158 96 
E. None of these

Answer: Option C


Solution:

Numbers are getting arranged in descending order.
The largest of the given number interchanges its place with the first number. IN case the largest number is already arranged, the second largest is interchanged with the number next to the largest number, and so on until the numbers are arranged in descending order.
Step I: 498 175 292 96 79 387 158
Step II: 498 387 292 96 79 175 158
Step III: 498 387 292 175 79 96 158
Step IV: 498 387 292 175 158 96 79


5. Are these sanctuaries, which are meant to protect the endangered animals, necessary?

Arguments:
I. Yes, these are necessary as it is our responsibility to conserve environment and to provide posterity with a better world to live in.
II. No, these are a huge burden on our receding economy.

A. if only argument I is strong. 

B. if only argument II is strong. 
C. if either I or II is strong. 
D. if neither I nor II is strong. 
E. if both I and II are strong.

Answer: Option E


Solution:

Sanctuary for endangered animals becomes necessary when it improves and betters the living conditions of the world. But at the same time, if an economy is not able to provide basic necessities to its people, then it cannot think of constructing sanctuaries. Therefore, the decision is based on both the factors viz. requirement and funds supply. Hence, both I and II are strong arguments.

6. Arrange the given words in alphabetical order and tick the one that comes in the middle ?


A. Parasite 

B. Party 
C. Petal 
D. Paste 
E. Prick

Answer: Option D


Solution:

Parasite, Party, Paste, Petal, Prick

7. We, at Comfort Stationers, have always been striving to provide stationery items that would make your work more enjoyable and less strenuous. Our latest innovations are a smooth-flow pen and gradual-friction paper. A combination of these two reduces strain on your fingers and allows faster writing the causes lesser fatigue. Therefore, replacement of your pen and paper with our innovative products reduces cost of clerical jobs.

Which of the following, if true, would weaken the conclusion drawn in the above argument?

A. Those who are already using the above new products report greater difficulty in transition from new products to regular ones than from the regular ones to the new ones. 

B. The cost of manufacturing these new products is not more than the cost of manufacturing the regular ones and the new products last longer than the regular ones. 
C. The number of offices using the new products is increasing month by month. 
D. These products need to be purchased in huge lots and need to be stored in special conditions. The cost of procurement and strong is quite high. 
E. It is found that children get adapted to the new products faster than grown ups.

Answer: Option D


Solution:

The passage talks about the advantages in writing by using the new kind of pen and paper and arrives at a conclusion about the cost of clerical job. We have to show that the new products do not lead to decrease in cost of clerical job.
None of the choice (a), (c) and (e) has anything about the cost. Hence, none of them weakens the conclusion.
Choice (b) states that the new products can be manufactured and they also last longer. This information strengthens the conclusion.
According to choice (d) the procurement and storage costs are very high. This casts a doubt on the conclusion that the cost of clerical job can be decreased by using these new products. Hence, (d) weakens the conclusion.

8. If the letters in the word "EQITY" are arranged in reverse alphabetical order, then how many letters remain in same place?


A. 0 

B. 1 
C. 2 
D. 3 
E. 4

Answer: Option A


Solution:

The given word is:
E    Q    U    I    T    Y
The letters of the word in reverse alphabetical order:
Y    U    T    Q    I    E
NO letter remains in the same position

9. If the letters of the word PRODUCTIVE which are at the odd-numbered position in the English alphabet are picked up and arranged in alphabetical order from left and if they are now substituted by Z, Y, X and so on, beginning from left, which letter will get substituted by W?

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

A. No letter will get substituted by W 

B. O 
C. E 
D. C 
E. None of these

Answer: Option B


10. ? : ALKO : : WOULD : :OPEN : ?


A. BLOCK 

B. BARGEC 
C. CONES 
D. DONOR

Answer: Option D


Solution:

Each letter of the first group moved three steps backward to obtain the corresponding letters of the second group.

11. What should come in place of the question mark (?) in the following series?

A3E, D6H, ? J12N,

A. F9J 

B. G9L 
C. F9K 
D. G9M 
E. None of these

Answer: Option E


12. Forest fires feed on decades-long accumulations of debris and leap from the tops of young trees into the branches of mature trees. Fires that jump from treetop to treetop can be devastating. In old-growth forests, however, the shade of mature trees keeps thickets of small trees from sprouting, and the lower branches of mature trees are too high to catch the flames. This paragraph best supports the statement that


A. forest fire damage is reduced in old-growth forests. 

B. small trees should be cut down to prevent forest fires. 
C. mature trees should be thinned out to prevent forest fires. 
D. forest fires do the most damage in old growth forests. 
E. old-growth forests have a larger accumulation of forest debris.

Answer: Option A


Solution:

The last sentence provides direct support for choice a. The author never suggests that any trees should be cut down or thinned out, which eliminates choices b and c. Choice d contradicts the author’s opinion. The author suggests that old growth forests have less debris, which rules out choice e.

13. Statement:

Should trade unions be banned completely?
Arguments:
I. No. This is the only way through which employees can put their demands before management.
II. Yes. Employees get their illegal demands fulfilled through these unions.

A. If only argument I is strong 

B. If only argument II is strong 
C. If either I or II is strong 
D. If neither I nor II is strong 
E. If both I and II are strong

Answer: Option A


Solution:

I is the very rationale behind the establishment of trade unions. Hence I is strong. Illegal demand cannot be fulfilled unless the management is fully convinced of the reasonability of their demands. Hence II is weak.

14. Mrs. Carson took a taxi to meet her three friends for lunch. They were waiting for her outside the restaurant when she pulled up in the car. She was so excited to see her friends that she left her tote bag in the taxi. As the taxi pulled away, she and her friends took notice of the license plate number so they would be able to identify the car when they called the taxi company. The four license plate numbers below represent what each of the four women thinks she saw.Which one is most likely the license plate number of the taxi?


A. JXK 12L 

B. JYK 12L 
C. JXK 12I 
D. JXX 12L

Answer: Option A


Solution:

The four women seem to agree that the plate starts out with the letter J. Three of them agree that the plate ends with 12L. Three of them think that the second letter is X, and a different three think that the third letter is K. The plate description that has all of these common elements is a.

15. Choose out the odd one.


A. Zail Singh 

B. V.V Giri 
C. Zakir Hussain 
D. Rajiv Gandhi

Answer: Option D


Solution:


All except Rajiv Gandhi are the Ex- President of India.







ABB English Test Model Papers

1. Darjeeling grows tea.

A. Let the tea be grown in Darjeeling. 

B. Tea is being grown in Darjeeling. 
C. Tea grows in Darjeeling. 
D. Tea is grown in Darjeeling.

Answer: Option D


2. One who knows many languages.


A. polyglot 

B. stylist 
C. debator 
D. linguist

Answer: Option A


3.  ECCENTRIC


A. queer 

B. odd 
C. quaint 
D. unusual 
E. normal

Answer: Option E


Solution:

The words eccentric (abnormal, peculiar) and normal are antonyms.

4. Even though he wanted to win the game, the coach felt that he would be ______ if he let the injured quarterback continue to play.


A. contentious 

B. remiss 
C. erudite 
D. stringent 
E. reputable

Answer: Option B


Solution:

Remiss (adj.) means careless in performing duties.

5. Yesterday was a holiday. The roads wore a deserted look.

(A) Yesterday being a holiday .....
(B) Since yesterday was a holiday .....
(C) It being a holiday yesterday the roads wore .....

A. Only B 

B. B and C 
C. Only A 
D. A and B 
E. All the three

Answer: Option E


Solution:

All the three starters can be used to combine the two given sentences.

6. It is dangerous to enter -------- the enemy’s camp.


A. in 

B. on 
C. by 
D. into

Answer: Option D


7. Can you agree ----- my proposal.


A. to 

B. too 
C. with 
D. into

Answer: Option B


8. AFFECTATIONS


A. pretensions 

B. enthusiasm 
C. delight 
D. rumour 
E. ambience

Answer: Option A


Solution:

The words affectations (behaviour, speech or writing that is false and designed to impress) and pretensions are synonyms.

9. For close to 60 years now India and China have viewed each other with _____. but in the past decade there was a marked thaw with both sides deciding not to allow the vexatious border issue to hold up their relationship.

(A) surprise
(B) mistrust
(C) bravura
(D) suspicion
(E) contempt
(F) angst

A. A and C 

B. B and E 
C. E and F 
D. B and D 
E. C and E

Answer: Option D


Solution:

India and China had not been having friendly relations for the past 60 years. Hence they had been viewing each other with 'suspicion' or 'mistrust'. 'Contempt' is a strong term which shows hatred whereas the sentence goes on to say that they have decided to become friendly.

10. A person who believes that pleasure is the chief good


A. Stoic 

B. Hedonist 
C. Epicure 
D. Sensual

Answer: Option B


11. Taj mahal is built of ----- marble


A. a 

B. an 
C. the 
D. no article

Answer: Option D


12. You must concentrate on your work. Then, you will not make any mistake.

(A) It is only when you concentrate on .....
(B) If you concentrate on your work .....
(C) In spite of concentrating .....

A. Only A 

B. Only B 
C. A and B 
D. Only C 
E. B and C

13. Choose the best word in the given passage.


A. alike 

B. close 
C. liked 
D. equal 
E. correct

Answer: Option A


14. These display (a) / the (b) / remarkable variety (c) / No error (d)


A. these display 

B. the 
C. remarkable variety 
D. no error

Answer: Option B


15. Mira is a good singer but she cannot sing as well like her sister.


A. but she cannot sing as well as 

B. but she cannot sing so well like 
C. but she cannot sing well like 
D. but she cannot sing well as 
E. No correction required

Answer: Option A


Solution:


The comparison intended in the sentence is best brought out using 'as well as'.

ABB Placement Paper Syllabus

Quantitative Aptitude Syllabus
  • Probability
  • Permutations & Combinations
  • Algebra
  • Averages
  • Time Speed & Distance
  • Time & Work
  • Profit & Loss
  • Ratio & Proportion
  • Simple & Compound Interest
  • Percentage
  • Number Series
  • Mixtures & Alligations
  • Simplification
  • Number System
  • Heights and Distances
  • Geometry & Mensuration
  • Data Sufficiency
  • Logarithms
  • Progressions
  • LCM and HCL
  • Pipes and Cisterns
  • Partnership
  • Boats and Streams
  • Areas, Volumes
Reasoning Syllabus
  • Number Series
  • Letter Series
  • Analogies
  • Puzzles
  • Syllogisms
  • Binary Logic
  • Clocks & Calendars
  • Cubes & Dice
  • Classification 
  • Blood Relations
  • Coding-Decoding
  • Data Sufficiency
  • Seating Arrangement
  • Venn Diagrams
  • Problem Solving
  • Coded Inequalities
  • Double Lineup
  • Logical Deductions
  • Routes & Networks
  • Grouping & Selections
  • Evaluating Course of Action
  • Statements and Conclusions
  • Mathematical and Computer Operations
  • Critical Reasoning
  • Inferences
  • Situation Reaction Test
  • Decision Making
  • Symbols and Notations
  • Direction Sense Test
  • Logical Sequence Of Words
  • Assertion and Reason
  • Verification of Truth of the Statement
  • Statements and Assumptions
  • Data Interpretation
Verbal Ability Syllabus
  • Synonyms
  • Antonyms
  • Sentence Completion
  • Spelling Test
  • Passage Completion
  • Sentence Arrangement
  • Idioms and Phrases
  • Para Completion
  • Error Correction (Underlined Part)
  • Fill in the blanks
  • Synonyms
  • Prepositions
  • Active and Passive Voice
  • Spotting Errors
  • Substitution
  • Transformation
  • Sentence Improvement
  • Joining Sentences
  • Error Correction (Phrase in Bold)
  • Articles
  • Gerunds
  • Identify the Errors
  • Plural Forms
  • Odd Words
  • Prepositions
  • Suffix
  • Tense
  • Adjectives
  • Homophones
  • Identify the Sentences
  • Nouns
  • Prefix
  • Sentence Pattern
  • Tag Questions
Download ABB Placement Papers PDF: Click Here

Dear readers, the syllabus and ABB placement papers provided here are just for information purpose only. Sometimes companies may change their syllabus and exam pattern. So Please check official company website for the latest syllabus.